Obilježavanje Svjetskog dana slobode medija

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja svake godine. Odluku o obilježavanju Svjetskog dana slobode medija donijeta je na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija kako bi se podigla svijest o značaju slobode medija.

Obilježevanja služi i da bi se vlade država podsjetile da je njihova dužnost da poštuju i podržavaju pravo na slobodu izražavanja zagarantovano članom 19 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima i kako bi se obilježila godišnjica Vindhuške deklaracije, izjavu o principima slobodne štampe koju je sastavila grupa afričkih novinara 1991. godine.

UNESKO obilježava Svjetski dan slobode medija dodjeljivanjem UNESKO/Giljermo Kano nagrada za slobodu medija za zaslužne pojedince, organizacije ili institucije koji su dali izuzetan doprinos odbrani i/ili promociji slobode medija bilo gdje u svijetu.

Dodjeljuje se od 1997. godine, na prijedlog nezavisnog žirija od 14 novinara. Kandidature se dostavljaju od strane regionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija koji rade za slobodu medija, kao i zemalja članica UNESKO-a.

Izvor: srpskacafe.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.