“NOVOSTI” SAZNAJU – OSNOVCI U RS IMAĆE NOVI PREDMET: Učiće o bezbednosti na internetu

UČENICI drugih razreda osnovnih škola u Republici Srpskoj od 1. septembra dobijaju novi predmet, koji se zove digitalni svet, potvrdio je za „Novosti“ Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

On kaže da će ovaj predmet upoznati đake sa digitalnim uređajima, bezbednošću na internetu i činjenicom da je digitalizacija sastavni deo života.

– Deca već u ranom uzrastu počinju da koriste mobilne telefone, računare ili tablete. Sad će u školi da nauče da pravilno koriste te uređaje i kako da se zaštite od neželjenih sadržaja – ističe Damjanović.

On kaže da predmet digitalni svet nije zamišljen tako da deca uče neku teoriju ili definicije, već da praktično nauče koliko su važni uređaji i koliko olakšavaju svakodnevni život, ali i da vreba opasnost ako se ne koriste kako treba.

– Digitalni svet je osnova za predmet informatike koji im stiže u šestom razredu. Bezbednost je prva osnova. Decu moramo učiti odmalena da korištenje uređaja nisu samo igrice. Učitelji i učiteljice đacima će zasada jednom sedmično držati čas iz digitalnog sveta – pojašnjava Damjanović.

Banjalučanka Brankica Spasenić, kaže za „Novosti“, da u današnjem digitalnom dobu i masovnom korišćenju društvenih mreža, i sve češćim slučajevima njihove zloupotrebe u kojima su žrtve deca, neophodno je edukovati decu, i kroz obrazovni sistem konstantno raditi sa njima kako bi se upoznali sa potencijalnim opasnostima, znali da ih prepoznaju i kako da se zaštite.

– Nebrojeno puta smo svedočili bizarnim izazovima, koji se pojavljuju na društvenim mrežama, poput „Tik-toka“, a koji su se završavali i fatalno. Deca ovu, i druge platforme, masovno koriste i često su bolje upoznati sa načinima njihovog funkcionisanja i veštiji u ovakvoj vrsti komunikacije od svojih roditelja. Zato je nužno da ih stručan, nastavni kadar, u školama informiše, edukuje i savetuje o opasnostima i lošim stvarima koje svakodnevno vrebaju, i o načinima kako da ne budu izloženi i postanu žrtve predatora – pojašnjava Spasenićeva.

Izvor: novosti.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.