Nakon 27 godina talgo vozom od Sarajeva do Bihaća

Dugo očekivano pokretanje željezničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo – Bihać trebalo bi započeti 1. jula 2018. godine s modernim Talgo garniturama, nakon što se završi proces elektrifikacije Unske pruge na potezu od Bihaća do Blatne u dužini od 47 kilometara, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba u Željeznicama FBiH (ŽFBiH).

“Radovi napreduju planiranom dinamikom. Trenutno se izvode radovi na sanaciji kontaktne mreže na dionici Blatna-Bihać. Konkretno, postavljeni su potporni izolatori za razvlačenje obilaznog voda u stanicama Bihać, Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka”, kazali su za Radiosarajevo.ba u Službi za odnose s javnošću ŽFBiH.

Također, prema njihovim riječima, trenutno se radi i na izradi i sanaciji gipkih portala u stanicama Grmuša, Bosanska Krupa i Bosanska Otoka, sanaciji povratnog voda na dionici Bosanska Krupa – Bosanska Otoka i Bosanska Otoka – granica sa Željeznicama RS.

“Krajem ove i početkom naredne sedmice pristupit će se montaži nedostajuće opreme na kontaktnoj mreži i razvlačenju voznog voda po dionicama”, dodali su.

Realizacijom ovog projekta, ŽFBiH će nakon 27 godina ispuniti svoj cilj da povežu sve veće bh. gradove u jedinstvenu željezničku putničku mrežu, što će omogućiti i nove razvojne projekte koji će biti u funkciji građana i bh. privrede.

Podsjećamo, prije rata u Bosni i Hercegovini Unskom prugom se prevozilo milion i po putnika i četiri miliona tona roba na godišnjem nivou.

Predstavljala je najkraći i najjeftiniji vid transporta od sjevera do juga Hrvatske, a preko Bosne i Hercegovine i povezivala srednjodalmatinske luke Split, Zadar i Šibenik sa lukama unutarnje plovidbe poput Vukovara, i dalje sa mrežama riječnih puteva kroz EU. I danas ova pruga ima ogromne potencijale, kako za prevoz roba (gips, dolomiti, drvo), tako i za prevoz putnika i turista.

Unska pruga od Bosanskog Novog do Bihaća i Martin Broda (nadležnost Željeznica FBiH i Željeznica RS) godinama je već u funkciji i njome se odvija promet tereta.

Zbog neprohodnosti pruge od Martin Broda do Knina (nadležnost Hrvatskih željeznica), onemogućen je pristup roba željezničkim putem prema jadranskim lukama, zbog čega ispaštaju privredni subjekti obje zemlje.

Izvor: kaportal.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.