Mobilni može i u prvom razredu, ali uz kontrolu

Rastrzani između trendova, dječjih želja, ali i realnih potreba mnogi roditelji ne znaju kada je idealno vrijeme da mališanima poklone prvi mobilni telefon, a koliko je to pitanje komplikovano, svjedoči činjenica da jedinstven stav nemaju ni stručnjaci jer jedni smatraju da su tinejdžerski dani najadekvatniji uzrast, a drugi da je to početak školovanja.

Djeca obožavaju ekrane, bilo da je riječ o računarima, tabletima ili mobilnim telefonima, ali štetnosti njihove upotrebe su brojne. Razvijanje zavisnosti i izloženost sajber nasilju na internetu glavni su razlozi zbog kojih stručnjaci gotovo svakodnevno putem medija apeluju na roditelje da kontrolišu upotrebu telefona kod djece jer problemi postaju sve izraženiji. Tvrde da kasni govor zbog prekomjerne upotrebe telefona poprima epidemijske razmjere, da djeca ne znaju da se igraju, komuniciraju, a nerijetko postaju i agresivna, zbog čega smo pitali psihologe i pedagoge kada je idealno vrijeme za kupovinu prvog telefona.

Posljednje istraživanje američkog Instituta za dječiji um “Child Mind” preporučuje da je uzrast od 14 godina najbolji za prvi pametni telefon, ali domaći stručnjaci smatraju da je to u praksi neizvodljivo.

Psiholog iz Banjaluke Jadranka Todorović saglasna je da je sa aspekta razvoja djeteta najbolje da to bude oko 14. godine, ali smatra da životne okolnosti tu granicu osporavaju. 

– Sve je to super u teoriji. Djeca sa 14 godina dolaze u stadijum mentalnog razvoja da mogu promišljati ozbiljnije i donositi vlastite sudove o realnosti, međutim, svjedoci smo da je prije dvije godine, tokom pandemije, telefon bio osnovno sredstvo za rad i učenje. Postoji vjerovatnoća da će opet biti neophodan za učenje, a i moderno obrazovanje će prevazići tablu, kredu, svesku. Imajući sve to u vidu, smatram da je u redu telefon ozbiljnije uvesti u život djeteta kada krene u školu – priča Todorovićeva.

Do tada, navodi ona, djecu je potrebno edukovati šta zapravo znači telefon i razvijati im odgovornost u procentu u kojem je to moguće za njihov uzrast.

– Roditelji su ti koji moraju izuzetno kontrolisati djecu i voditi računa kakav sadržaj će im biti dostupan preko telefona. Da ih nauče kako pametno da ga koriste, a ne da im isključivo služi kao prozor u svijet raznih zloupotreba – kazala je Todorovićeva za “Glas”.

Predsjednik banjalučkog Centra modernih znanja Nebojša Macanović smatra da je uzrast od deset godina pravo vrijeme kada je djetetu potrebno kupiti prvi telefon.

– Moramo razbiti barijere i shvatiti da je virtuelni svijet za današnje generacije prirodno okruženje. Gotovo je nemoguće da danas dijete prvi telefon dobije tek sa 14 godina jer su okruženi mobilnim telefonima od prvih dana života. Smatram da su sa deset godina dovoljno zreli i socijalizovani, do tada i u školi i od roditelja mnogo nauče o štetnosti, ali i prednostima upotrebe telefona – rekao je Macanović koji je pedagog po struci.

On je istakao da je najveći problem što djeca u Srpskoj u 90 odsto slučajeva telefon koriste za razonodu i igrice.

– U svega dva do tri procenta služi im za komunikaciju, a isto toliko i za učenje, što je pogrešno. U takvoj situaciji javlja se sajber nasilje i niz drugih ružnih stvari zbog toga što se mobilni ni u nastavnom procesu ne upotrebljava kao pomoćno, didaktičko sredstvo – kazao je Macanović.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.