Misija OSCE-a u BiH predstavila dokumentarni film ‘Maglaj: rat i mir’

“U ratu nema pobjednika“, poručuju protagonisti dokumentarnog filma “Maglaj: rat i mir“ Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, koji je u saradnji sa Ambasadom Švedske u Sarajevu, u ime švedskog predsjedavanja OSCE-om u 2021. godini, predstavljen javnosti.

U ovom dokumentarnom filmu je prikazana priča tri ratna veterana iz Maglaja: Rize Salkića, Bore Jevtića i Marka Zelića. Njih trojica su se borili na suprotnim stranama tokom rata u Bosni i Hercegovini od 1992. godine do 1995. godine, a sada promovišu suživot, razumijevanje i pomirenje – saopćeno je iz Misije OSCE-a.

– Ova tri hrabra muškarca iz Maglaja šalju snažnu poruku u vremenu kada nam je ona najpotrebnija. Oni su se borili na različitim stranama tokom rata 90-ih godina. Sada su se okupili s ciljem da govore o uzaludnosti rata i o borbi za izgradnju mira koja ih danas ujedinjuje. Drago mi je da je podrška Švedske omogućila da ih više ljudi u BiH i van nje mogu čuti kako dijele svoja iskustva – istaknula je ambasadorica Švedske u BiH Johanna Strömquist.


Klik OVDJE


Šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec je kazala da ovaj dokumentarni film naglašava važan zadatak koji Rizo, Boro i Marko obavljaju u ime pomirenja.

– Štaviše, on odražava samo jednu od mnogih pozitivnih priča izgradnje mira koje vidimo na lokalnom nivou u cijeloj BiH. Zahvaljujem se trojici veterana i svim ljudima u BiH koji svojim djelima obavljaju dužnost ambasadora mira – dodala je Kavalec.

Dokumentarni film u trajanju od 26 minuta je dostupan na stranici: VIDEO, navodi se u saopćenju.

Izvor: RTV Slon/Fena

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.