Ministarstvo stavlja tačku na Lykosov projekt geoloških istraživanja u Petrovu

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske odlučilo je staviti tačku na geološka istraživanja bazičnih i plemenitih metala na Ozrenu koje provodi kompanija Medeni brijeg Bijeljina koja posluje u okviru kompanije Lykos Balkan Metals Miloša Bošnjakovića.

Ministar Đokić je nakon razgovora sa predstavnicima Ekološkog udruženja Ozrenski studenac iz Petrova rekao da će rješenje o geološkom istraživanju na području opštine Petrovo biti stavljeno van snage, te da će time istraživanje biti okončano.

Ona je ustvrdio da Medeni brijeg nije u svim segmentima ispunio formalne uslove čime su stvoreni uslovi da se rješenje može staviti van snage, navodeći da je ovakva odluka donesena „cijeneći opšti kontekst koji je nastao prethodnih mjeseci, cijeneći i rad Udruženja i stavove narodnih poslanika koji dolaze sa ovog prodručja“.

https://granicedoboja.info/marketing/

Ranije izjava ministra Đokića nisu ukazivale na ovakav rasplet događaja budući da je na sjednici Narodne skupštine tokom aktuelnog časa u novembru 2021. godine govorio kako je za geološko istraživanje pribavljeno mišljenje lokalne zajednice, koje je bilo pozitivno te da se istraživanja ne mogu obustaviti.

– Na osnovu mišljenja lokalne zajednice su počela istraživanja. Tek nakon završetka istraživanja moglo bi se govoriti o eventualnom zaključivanju ugovora o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina ako ih tu uopšte ima, rekao je Đokić tada te naglasio „da se ne može oduzeti pravo koje je već dodijeljeno“.

Kompanija Lykos je nakon protesta mještana prošle godine, koji su izrazili protivljenje da se u blizini njihovih imanja vrše kopanja i bušenja terena, obustavila radove te se okrenula istraživanjima u drugim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini.

Posljednji pokušaj da se nađe „zajednički jezik“ sa stanovnicima Petrova bio je krajem marta ove godine, kada je kompanija Lykos organizovala skup sa mještanima na kojem je željela odganati njihove ekološke zabrinutosti, ali zbog tvrdokornog stava dijela građana nije uspjela u tome.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.