Milanko Kajganić (rođen u Doboju) novi glavni tužilac Tužilaštva BiH

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH izabran je izvršitelj dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH. Gordanu Tadića, koja je danas izmijenjena, zamijeniće Milanko Kajganić.

Njega Je predložilo podvijeće VSTV-a, a Članovi Ove institucije Su ga izabrali sa Sedam glasova ZA, tri Protiv sam tri suzdržana.


On će ovu dužnost obavljati do okončanja konkursne procedure za izbor glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Milanko Kajganić rođen je u Doboju 1975. godine. Srednju školu unutarnjih poslova završio je u Banjoj Luci 1994. godine, a 1998. godine diplomirao je u Višoj školi unutarnjih poslova u Banjoj Luci. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci 2005. godine, a pravosudni ispit položio je 2008. godine.

U periodu od 1994. godine do 2006. godine radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na raznim poslovima, od policajca, komandira voda, inspektora u Odjeljenju za suzbijanje proizvodnje i prometa opojnih droga i na kraju inspektora za unutrašnju kontrolu. Od početka 2007. godine do marta 2014. godine bio je zaposlen u Specijalnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća je u ožujku 2014. godine imenovan na poziciju tužioca u Tužilaštvu BiH, koji je počeo obavljati 15. ožujka iste godine.

Gordana Tadić će, kako je ranije odlučeno, biti premještena s mjesta glavnog tužioca Tužilaštva BiH na mjesto tužioca državnog tužilaštva.

Sve žalbe dosadašnjeg glavnog državnog tužioca odbijene su žalbe, a smiješena je nakon što je Prvostepena i Drugostepena disciplinska komisija utvrdila njenu odgovornost zato što je propustila postupiti u skladu s relevantnim odredbama pravilnika o TCMS-u, zatim propustila poduzeća potrebne radnje s ciljem otklanjanja eventualnih tehničkih prepreka za dodjelu predmeta automatskim sustavom odabira i propustila da pokrene postupak osobnih sigurnosnih provjera radnika Tužilaštva BiH te je propustila postupiti u skladu sa zaključnim VSTV-a BiH.

Na njezino mjesto, odnosno funkcija vršitelja dužnosti, mogao je doći samo neko od njezinih zamjenika, a to su Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić i Milanko Kajganić.

Kako je danas rekao i predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija oni su jedini mogući zamjenici do okončanja konkursne procedure za izbor novog glavnog tužioca.

O razlozima smjene Gordane Tadić, Lagumdžija je rekao da ne bi govorio o tome što je presudilo, da je svako glasao po svom ličnom uvjerenju. Šest članova je bio za smjenu, pet protiv, a jedan je bio suzdržan.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.