Manje birokratije u lokalnim zajednicama produžava spisak investitora

Lokalne zajednice u Srpskoj, koja razmišljaju o svom privrednom napretku, treba da uđu u proces BFC sertifikacije, jer će im to pomoći da budu efikasnije u komunikaciji sa privrednicima i budućim ulagačima.

Poruka je to načelnika i gradonačelnika lokalnih zajednica u Srpskoj, koji su postali dio porodice BFC SEE (Business Friendly Certification) mreže. O značaju BFC sertifikacije biće riječi u petak na konferenciji “Povoljno poslovno okruženje i povećanje investicija”, koja će biti održana na Jahorini. Na panelu “Rezultati BFC SEE programa jedinica lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem u regionu”, trebalo bi da svoja iskustva sa ostalima podijeli i načelnik Teslića Milan Miličević, čija je opština prva u Srpskoj dobila taj sertifikat.

Prije nas je nekoliko gradova dobilo sertifikat, ali mi smo prvi među opštinama. Svaki investitor ako mu dokažete da ste nosilac BFC sertifikata vas ozbiljnije shvata, jer time potvrđujete da ste uređenija opština sa kojom je olakšana komunikacija i u kojoj nema mnogo birokratskih prepreka – rekao je “Glasu Srpske” Miličević i dodao da je njegova opština povećala broj zaposlenih za oko 2.000 od kada su postali nosioci BFC sertifikata. Prvi čovjek Teslića poručio je svim lokalnim zajednicama u RS da uđu u proces BFC sertifikacije, jer to investitorima omogućava lakše ulaganje kapitala i otvaranje novih radnih mjesta.

Njegovo mišljenje dijeli i gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

– Mi smo sa dobijanjem te potvrde postali lokalna zajednica sa povoljnim poslovnim okruženjem. Sve je stavljeno u fokus privrednika. Mi smo tu za domaće investitore, ali i inostrane partnere sa kojima je olakšana komunikacija i koji u roku od par dana dobijaju sve dozvole – rekao je “Glasu Srpske” Adžić i dodao da je 2020. godine vršena resertifikacija te da je tada Gradiška ostvarila rezultat od 96,33, što je najviša ocjena ne samo u RS, BiH već i u regionu.

Naglasio je da je Gradiška unaprijedila pojedine procedure kada je riječ o povoljnom poslovnom okruženju.

– Moja poruka svim lokalnim zajedicama da se pokrenu i uhvate u koštac sa promjenama. Treba da prekinu sa filozofijom, mi tako radimo decenijama, treba da prate normative koje važe u EU – naveo je Adžić i dodao da su oni okupili mladi tim ljudi koji je spreman da donosi promjene.

Reklame, knjigovodestvo, Marketing Doboj - GraniceDoboja,info
https://granicedoboja.info/marketing/

Privredna komora RS u saradnji sa NALED-om (Nacionalnom agencijom za lokalno-ekonomski razvoj) i BFC SEE mrežom sedam godina sprovodi Program sertifikacije jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje u jugoistočnoj Evropi. BFC SEE je regionalni program za unapređenje konkurentnosti lokalnih samouprava koji se sprovodi u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji te Crnoj Gori. Do sada je na regionalnom nivou sertifikovano više od 60 jedinica lokalne samouprave, a u Srpskoj 12 i to Banjaluka, Bijeljina, Prijedor, Gradiška, Doboj, Teslić, Laktaši, Novi Grad, Brod, Prnjavor, Kotor Varoš i Zvornik. Trenutno su u procesu Trebinje, Modriča, Srbac i Stanari.

Zahtjevi

Sertifikacija gradova i opština podrazumijeva ispunjavanje 10 zahtjevnih kriterijuma i više od 76 podkriterijuma za unapređenje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne zajednice pružaju privrednicima i potencijalnim investitorima.

– BFC sertifikacija je još jedna prilika da zajedničkim snagama radimo na unapređenju uslova poslovanja i povećanja investicija – poručili su iz Privredne komore RS.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.