Maglajski hotel dobio novog vlasnika: Galeb prodat nakon trinaest aukcija

Kompanija Alu Wood Inžinjering za 750.000 KM kupila je maglajski hotel „Galeb“ kojeg je dosadašnji vlasnik firma „Mapex“ nekoliko godina nudio na prodaju koristeći sve zakonske oblike prometa nekretninama, saznaje Indikator.ba.

Sa početnom cijenom od 1.200.000 KM nije mogao privući ozbiljnog kupca iako je onih potencijalnih bilo nekoliko, kako iz Maglaja tako i iz drugih mjesta. Uspješna prodaja dogodila se ovih dana na trinaestoj aukciji na kojoj ga je kupila spomenuta firma iz Maglaja.

Broj trinaest bi u ovoj priči o maglajskom hotelu trebalo da bude sretan jer su vlasnici Alu Wood Inžinjeringa osmislili njegovu budućnost kreiranu na principima savremenih hotelskih kuća. Projekti čija izrada odmah započinje i investicija koja će uslijediti u narednom periodu (zaključno do 2024.godine) „Galeb“ će transformisati u moderno arhitektonsko zdanje. Novi objekat na starim termeljima sa sedam spratova, hotelskim sobama restoranima, kongresnim salama, zatvorenim bazenom, welnes centrom, trgovačkim prostorom, kuglanom… trebalo bi da bude jedan od najljepših i najprivlačnijih na potezu od Zenice do ušća Bosne u Savu.

Maglajlije su decenijama veoma vezani za hotel „Galeb“ smješten u strogom centru grada. Izgrađen je početkom šezdesetih godina i uvijek je imao ljubazno osoblje, dobre kuhare i specijalitete te kultnu ljetnu baštu u hladu starog oraha. Uz njega je bila dograđena i kuglana čime su stvoreni uslovi da maglajski kuglaši svih uzrasta redovno treniraju, takmiče se i osvajaju medalje na brojnim domaćim i internacionalnim takmičenjima. Velike poplava 2014. godine kuglanu je potpuno je uništila.

Zbog otežanog poslovanja u proteklim godinama u hotelu je prvo zatvoren restoran, potom i kafana pa je na kraju poslovao kao prenočište. „Mapex“ je prije nego će ga prodati otpustio zaposlene rasdnike izmirivši prema njima sve zakonske obaveze.

Nakon što je trinaesta aukcija uspješno okončana Maglajem se pročulo da će novi vlasnik do temelja srušiti „Galeb“ i izgraditi stambeno poslovnu zgradu. Pokazalo se da su tu priču oglasili neupućeni, zavidni, zlonamjerni jer se ona dobro uklapa u ovdašnje političke začkoljice koje bruje gradom ususret ovogodišnjim oktobarskim izborima. Uporište su imali u činjenici da je Alu Wood Inžinjering prošle godine kupio i srušio zgradu Privredne banke Sarajevo i na njenom mjestu počeo graditi stambenu višekatnicu.

Dok bude trajala dogradnja i opremanje novog hotela treba imati na umu da u dolini Bosne od Zenice do Doboja (u kojoj su još tri bosanskohercegovačka grada Žepče, Zavidovići i Maglj) praktično nema reprezentativnog hotela. „Kristal“ u Zavidovićima je godinama zatvoren, u Žepču je skroman hotelski smještaj, a u Maglaju će se moći prespavati samo u postojećem veoma skućenom pansionu. Maglajlije sad kažu kako bi im dobro došao i onaj „Konak kod Hilmije“ aludirajući pritom na svojevremeno veoma popularnu domaću TV seriju.

Zajedno sa prodajom hotela „Galeb“ firma „Mapex“ u stečaju oglašavala je i prodaju 202.000 kvadratnih metara zemljišta u Omerdinom polju poznatijem kao najveći voćnjak u Federaciji BiH sa plantažom prvoklasnih sorti jabuke i kruške. Svježe voće je plasirano na tržište i prerađivano u rakiju koja je u atraktivnoj ambalaži prodavana u fri šopovima na nekoliko aerodroma. U vrijeme potpune nelikvidnosti firme, kada uprava nije imala novca da isplati radnike zaposlenici su kao protuvrijednost za platu dobivali rakiju. Trenutno voćnjak je potpuno zarastao pa po svemu sudeći neće više biti ni rakije. Vlasnici će nastaviti da prodaju plantažu čija je posljednja cijena tačno prije godinu dana bila 2.067.000 KM. Valjda će na idućoj aukciji biti niža te konačno privući ozbiljnog kupca.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.