KREĆE ŠKOLA, KREĆU GLAVOBOLJE: Za opremanje jednog školarca ode jedna cijela plata

ZA većinu roditelja koji školuju djecu avgust je, sasvim sigurno, jedan od najstresnijih mjeseci, s obzirom na to da moraju da obezbijede pofinu svotu novca kako bi svoje đake opremili za polazak u školu.

Očevi i majke osnovaca u Banjaluci bar ne moraju da razmišljaju o trošku udžbenika, jer su oni u ovom gradu besplatni, ali moraju da nabave sve ostalo od školskog pribora, preko neophodne garderobe, do sportske opreme, čije su cijene ove godine za najmanje trećinu više nego lane.

Užbenici su besplatni i za sve osnovce od prvog do četvrtog razreda u ostalim lokalnim zajednicama u Srpskoj, dok roditelji djece starijih razreda kupuju knjige, koje su ove godine za oko 30 odsto skuplje nego lani.

U odnosu na prošlu godinu, poskupio je i školski pribor, te dječja odjeća i obuća, što je uticalo na to da i ukupni trošak opremanja osnovaca bude daleko veći nego što je bio lani.

A kad se sabere iznos koštanja udžbenika za one koji ih kupuju, te cijena školskog pribora, opreme za fizičko vaspitanje i nekoliko neizbježnih novih odjevnih predmeta, trošak po djetetu u prosjeku ide i preko 800 KM.

Naravno, građani koji bolje zarađuju, na svoju djecu će, sasvim sigurno, potrošiti i više, dok će mnogi očevi i majke mališane u školu opremiti dosta skromnije. Ono što je neophodno će im svkakao kupiti, a u prvom redu riječ je o školskom priboru. Međutim, tamo gdje su budžeti skromniji, a u kući više djece, ona mlađa će „naslijediti“ garderobu starijih, što znači da će ostati uskraćeni za nove jakne, patike, cipele i slično.

S druge strane, za građane koji odluče da svojim školarcima kupe nešto nove garderobe, i to ne preskupe, naravno, ova stavka nimalo neće biti zanemariva.

Tako, komplet koji čine trenerka, patike i ruksak kreće se oko 150 KM i to na sniženju, nova jakna otprilike košta 100 KM, kolika je i cijena cipela za predstojeću jesen i zimu. Uz jedne pantalone, džemper i koju majicu, samo trošak garderobe iznosi skoro 300 KM.

Kad je riječ o školskoj opremi, torba prosječnog kvaliteta, pernica, te sveske i ostali neophodni pribor, za jednog đaka koštaju oko 150 KM.

Torbu, da iole valja, ne možete kupiti ispod 50 KM, a bolja pernica košta oko 20 KM. Za sveske treba izdvojiti oko 30, dok se za ostali pribor nabere oko 50 KM. Moja kćerka ove godine kreće u peti, a sin u sedmi razred, što znači da ću samo za ove stavke za njih dvoje morati da izdvojim oko 300 KM. Udžbenike ne plaćamo, ali moramo da kupimo strani jezik i svesku, što košta oko 50 KM. Muž i ja mjesečno zaradimo ukupno 1.800 KM, a znam da je dosta naših građana u još goroj poziciji. Zaista nije čudno što se, kako krene avgust, mnogi roditelji uhvate za glavu. Opremanje djece u školu stvarno je veliki trošak za sve one koji skromno zarađuju. Mnogi ljudi u našem okruženju i kredite dižu, da bi podmirili ovaj i još poneki jesenji izdatak. Ne smijem ni da mislim na to kako je roditeljima u drugim gradovima, koji moraju i knjige da kupuju – kaže za Srpskainfo Violeta K. iz Banjaluke.

Mnogi među njima uštede prave tako što nabavljaju polovne udžbenike, koji su upola jeftiniji od onih u knjižarama. Oni, bar kad je riječ o knjigama, nemaju veliki izdatak prilikom spremanja djece u školu, jer prodaju udžbenike svojih školaraca, a po približnim cijenama kupuju takođe polovne.

U Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo napominju da Vlada Srpske nabavlja udžbenike za sve učenike prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovne škole u RS.

– Bez drugog stranog jezika i udžbenika koji se koriste u više razreda, cijena kompleta udžbenika za šesti razred iznosi 206 maraka, za sedmi 189, osmi 219 i deveti 204 KM. Komplet za peti razred košta 143 KM – kažu za Srpskainfo u ovom zavodu i dodaju da cijena udžbenika i radne sveske za engleski jezik od trećeg do devetog razreda iznosi 25 KM.

Cijena drugog stranog jezika kreće se od 25 do 55 KM.

Udžbenici za osnovnu školu ove godine su za nekih 25-30 odsto skuplji u odnosu na prethodnu. Bilo je neizbježno da dođe do povećanja cijena, zbog poskupljenja repromaterijala i nestabilnog tržišta kada je u pitanju nabavka papira za štampu – poručuju iz Zavoda.

U svim knjižarama ovog zavoda, građani su do 10. avgusta mogli da zaključe ugovore o kupovini udžbenika i školskog pribora na četiri rate.

Izvor: vecernjenovosti.ba (SRPSKA INFO)

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.