Ko se prima u radni odnos u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ Doboj?

U proteklom periodu u JU OŠ „Sveti Sava“Doboj je primljeno nekoliko radnika pod sumnjivom okolnostima, a pod dirigentskom palicom rukovodioca ove vaspitno – obrazovne ustanove Radmile Dakić.

Na koji način i po kojim kriterijumu, direktor škole Radmila Dakić, prima radnike ?

Odgovor je jednostavan – NE TREBA da ima najbolji prosjek, NE TREBA da ima najviše radnog staža ili vremena provedenog na birou, već da uradi najbolje test koji unaprijed kandidat dobije i da, naravno, dobije od tog kandidata „poklon“!

Da bi se mogao sprovesti ovakav način prijema u školi, direktoru je data potpuna sloboda da imenuje „svoje“ članove komisije  za prijem radnika koji će se slijepo držati „lično njegovog kriterijuma“. Članovi te komisije postaju kompetentni da ocjenjuju svoje kolege (kandidate) kako na testu, tako i na intervjuu.

Rezultate ostvareni na TESTU znanja postižu najbolje samo oni kandidati kojima se sređuje posao, jer pitanja dobijaju unaprijed sa tačnim odgovorima koja moraju napisati na testu.
Dok ostali kandidati, uglavnom oni sa visokim prosjekom, se nalaze u takvoj situaciji da teško mogu dati odgovor na postavljena pitanja, jer se test pravi sa ciljanom namjerom da se diskvalifikuju takvi kandidati.


Povezano: Rad na crno u JU OŠ „Sveti Sava“ Doboj


Kada test znanja nije dovoljan da bi se mogao primiti radnik koji je poželjan po želji i volji direktora, onda često članovi komisije znaju da sebi daju potpunu slobodu kada je u pitanju stavka INTERVJU. Kada izračunaju da je jedino rješenje da se iz „igre“ izbaci kandidat koji ugrožava onog koji je od strane direktora izdvojen, članovi komisije jednostavno daju minimalan jedan bod tom kandidatu. Odnosno, ne daju ni taj jedan bod, jer kandidati prema Pravilniku o preceduri prijema i kriterijumima u radni odnos i način bodovanja kandidata u osnovnim školama ostvaruje taj jedan bod na samom početku intervjua.

Postavlja se pitanje šta kandidat treba da uradi, pa da dobije minimalan jedan bod na intervjuu?

Intervju je „ponižavanje svih kandidata koji su marljivim radom i trudom stigli do svojih diploma“.

Razlog zbog čega se tako radi je to da su na proteklim konkursima koji su bila raspisana u JU OŠ „Sveti Sava“ Doboj, primljeni kandidati sa veoma niskim prosjecima koji su ostvarili na državnim ili privatnim fakultetima.


Ono što je na prvi pogled uočljivo jeste da su na samom vrhu Rang liste kandidati koji imaju veome niske prosjeke i sa manje radnog iskustva u prednosti nad ostalim kandidatima sa daleko većim prosjekom i radnim stažom.

Vidljivo je da su takvi kandidati sa najlošijim prosjekom dobili maksimalan broj bodova na testu i intervjuu od strane članova komisije  kako bi bili u prednosti od ostalih.


Povezano – ŠKOLA U BLATNICI: 

 1. V.D. DIREKTOR ŠKOLE u Blatnici NE MIRUJE. Mnoge nezakonitosti su inspekcijski otklonjene, ali NAVIRU NOVI SKANDALI
 2. Teslić, Blatnica: FOTO dokazi NEZAKONITOG prijema bibliotekara u radni odnos
 3. NOVI SKANDALI U BLATNIČKOJ ŠKOLI: Nezakonit prijem radnika na mjesto bibliotekara i JOŠ PET…
 4. ŠOKANTNO: Bahati teslićki moćnik DRAGAN NIKOLIĆ zapošljava kćerku na neodređeno u školi na radno mjesto zauzeto od strane radnika na bolovanju

Kako dolazimo do saznanja, u prethodnoj konkursnoj proceduri u toj školi članovi komisije su (ne)savjesno bodovali kandidata kako bi „poželjni“ kandidat bio u prednosti za samo 0.06 bodova. Riječ je o učiteljici Sandri Vukeljić, koja je oštećena na tom konkursu, koja je odmah ispod crte i zbog koje su se roditelji udružili u znak podrške kako bi vratili u razred učiteljicu njihove djece koja ih je učila prethodne školske godine.

Povezano: Nastava NIJE POČELA za odjeljenje II-1 u JU OŠ „Sveti Sava“ Doboj


Postavlja se pitanje da li direktor škole Radmila Dakić gleda na važnost ove profesije i na to da je učitelj lučonoša, odnosno stub obrazovanja, a obrazovanje stub društva, kako je ona izjavila na jednom dobojskom portalu?

„Od učitelja se danas očekuje mnogo više, pred njih se postavljaju mnogo veći zahtjevi i da bi išli ukorak sa vremenom i izazovom koji nosi ta profesija moraju mnogo više da rade na sebi“, istakla je Dakićeva.

 

Da li će njeni „novoizabrani i poželjni“ učitelji moći izaći u korak sa vremenom i izazovom koji nosi ova profesija ili će to ići samo na štetu, nažalost, naše nedužne djece i njihovog obrazovanja ostaje nam samo da vidimo?

Borci za istinu i pravdu

GD

2 Comments

 • Josip Jovanovic

  (10/10/2019 - 18:57)

  Volio bih da mi ti roditelji odgovore samo na jedno pitanje:
  Kako je učiteljica Sandra Vukeljic unazad 3 godine rješavala te testove na konkursu za poso u školi Sv Sava Doboj, jer kažete da ih mogu riješiti samo oni koji unaprijed dobiju odgovore (toliko su teški)?! Inače pomenuta učiteljica je primljena na sve i jednom konkursu u toj školi u zadnje 3 godine.
  U potpisu. Radoznali dečak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.