Za izbegavanje vakcinacije 5.000 maraka

Zbog pojave epidemija morbila u regionu, u Republici Srpskoj intenzivirana imunizacija. Ustanove koje ne slede važeće propise biće kažnjene i do 100.000 KM

ZAKON u Srpskoj je jasan – roditelj koji izbegava da vakciniše svoje dete platiće kaznu od 1.000 do 5.000 maraka, a ustanove i pravna lica koja ne slede propise biće kažnjeni mnogo više – i do 100.000 KM.

S obzirom na pojavu epidemija morbila u regionu, Institut za javno zdravstvo RS rešio je da pooštri mere zbog niske stope vakcinacije MRP vakcinom. Zatražio je najpre od domova zdravlja da provere vakcinacije dece i obave imunizaciju svih nevakcinisanih i onih nepotpuno vakcinisanih, kako bi se kolektivni imunitet povećao na optimalan nivo.

Da su ove mere i te kako potrebne, govori podatak da je trenutni obuhvat MRP vakcinom u Srpskoj zabrinjavajući i iznosi tek 74 odsto. Za kolektivni imunitet potrebno je da taj postotak bude preko 94 odsto.

– To znači da smo veoma ugroženi, posebno mesta gde je najniži nivo vakcinacije MRP, a to su Banjaluka sa 51 odsto, Bijeljina 58 odsto, dok u Istočnom Sarajevu on iznosi samo 44 odsto – navode u Institutu.

 

Kako su u Institutu potvrdili za „Novosti“, oni su pozvali roditelje i domove zdravlja na saradnju, pre svega da provere vakcinalne kartone dece predškolskog uzrasta i što pre obave imunizaciju, ako to već nije urađeno.

– Prilikom posete lekaru dece i omladine, potrebno je proveriti njihove vakcinalne kartone i vakcinisati sve one koji to nisu, u vrtićima sprovesti epidemiološki nadzor i proveru vakcinalnog statusa dece MRP-om, i opet vakcinisati nevakcinisane i nepotpuno vakcinisane. Sve ove mere krajnje su neophodne kako bi se smanjila mogućnost pojave epidemije morbila u Srpskoj – istakla je za „Novosti“ epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS Ljubica Jandrić.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano je da, između ostalog, obavezna imunizacija obuhvata sistematsku imunizaciju dece i omladine određenog uzrasta.

– U više navrata roditelji su nakon intervencije inspekcije izvršili vakcinaciju, koju su nekada odlagali i zbog lečenja deteta od određenih tegoba. Međutim, u slučajevima gde roditelji kategorički odbijaju vakcinaciju, inspektori preduzimaju represivne mere, pa smo protiv roditelja podnosili zahteve za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudovima – istakla je za „Novosti“ portparol Republičkog inspektorata Republike Srpske Dušanka Makivić.

S obzirom na to da sistematsku imunizaciju sprovode zdravstvene ustanove koje vode i evidenciju o vakcinaciji, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, zdravstvena ustanova o tome treba da obavesti zdravstvenu inspekciju.

JAVNA OBAVEŠTENjA

U PROTEKLOM periodu u komunikaciji sa domovima zdravlja uočeno je da roditelji imaju različita mišljenja da li decu treba vakcinisati, što u velikoj meri podstiču informacije koje se pojavljuju u sredstvima javnog informisanja i na društvenim mrežama. Nastojimo kad god imamo priliku da delujemo preventivno, pa smo isticali javna obaveštenja u zdravstvenim ustanovama kojima smo ukazivali na obavezu roditelja da izvrše imunizaciju dece, a sve u cilju zaštite stanovništva od zaraznih bolesti i razvijanja svesti o važnosti vakcinacije – dodala je Dušanka Makivić.

Izvor: novosti.rs   Autor: N. Š. RADIĆ

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.