Informatizacija zdravstva u TK: „Hodanje po doktorima“ ide u zaborav!

Naručivanje termina kod ljekara, odlazak u dogovorenom terminu, čekanje na preuzimanje recepta, odlazak u apoteku po neophodne lijekove i ukoliko nešto nije jasno, ponovno vraćanje ljekaru… dobro je poznata praksa i iskustvo ogromnog broja pacijenata u Tuzlanskom kantonu.

Svemu tome uskoro bi mogao doći kraj, jer će građani našeg kantona početkom maja dobiti elektonski zdravstveni karton i elektronske knjižice, te na taj način, između ostalog ostvarivati i uslugu na e-recepte. Ovo je prvi korak u informatizaciji zdravstva nakon što su potpisani ugovori sa najboljim ponuđačima i okončan postupak javne nabavke, čime su otkolonjenje sve prepreke za informatizaciju zdravstva.

„U prvom redu govorimo o uspostavi medicinskog kartona, odnosno softverske fukcionalnosti, zatim o uspostavi elektronske knjižice, zatim o uspostavi radioloških softverskih funkcionalnosti koje će u velikoj mjeri pomoći samo pružanje dijagnostičkih usluga, skraćenje puta pacijenata, te na kraju govorimo o informatičkom labaratorijskom sistemu koji će tkođer dati svoje predbosti o uspostavi ovog informatičkog sistema”, izjavio je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK. 

U praksi to znači da ćete po svoj lijek moći ravno u apoteku, jer će podaci iz vašeg kartona i preporuke liječenja biti unijeti u jedinstveni informatički sistem.

Za osiguranike sa područja Tuzlanskog kantona ovo je početak jedne nove ere, poručuje ministrica zdravstva Dajana Čolić.

„Za naše građane nema više čekanja u redovima za ovjeravanje knjižica. Dakle, samim provlačenjem elektrinske knjižice će se dobiti podaci da li je uplaćeno zdravstveno osiguranje ili nije i sve ostalo. Nema čekanja na recepte, automatski preko tog povezanog integrisanog informacionog sistema informcija iz ordinacije ide u apoteku i pacijenti odmah mogu ići da dižu tamo lijekove i tako je i za sve ono procedure vezane za CT, magnetnu rezonancu itd, nema više ovjeravanja uputnica, nema više papira da to najjednostavnije pojasnim našim osiguranicima“, ističe ministrica Čolić.

Na isti način bit će riješeno i podizanje uputnica za specijslističke i druge preglede, vađenje nalaza i slično.

Primjera radi, ukoliko trebate pregled interniste, javili ste se svom porodičnom ljekaru, on je taj kojui će vam na kalendaru odmah zakazati termin kada vi dolazite. Ne morate ići negdje da se naručujete pa ond aponovo da dolazite, već i tu imamo uštedu vremena, objašnjava Čolić. 

A osim vremena uštedić se i u budžetu. Naime, osim za korisnike zdravstvenih usluga, odnosno osiguranike, informatizacija zdravstva omogućit će i bolju kontrolu unutar samog zdravstvenog sistema. Primjera radi, informatizacijom zdravstva Kanton Sarajevo uštedio je za nepunih godinu dana pet miliona KM samo na lijekovima jer je informatizacija uvela kontrolu u propisivačkoj praksi. Vrijednost cijelokupnog projekta informatizacije zdravstva u Tuzlanskom kantonu iznosi devet miliona i 200 hiljada KM.

Izvor: rtvslon.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.