I DALJE NEMA ODGOVORNIH! Sedam godina od katastrofalnih majskih poplava koje su pogodile Srpsku i BiH, potencijalna opasnost i dalje prisutna

NAVRŠAVA se sedam godina od katastrofalnih poplava u BiH, i dalje nema odgovornih za nastradale, a potencijalna opasnost od novih poplava je i dalje prisutna. Prema zvaničnim podacima, ukupna materijalna šteta u poplavama 15. maja 2014. godine nakon najvećeg poplavnog talasa u BiH utvrđena je na 3,9 milijardi maraka!

Od gradova u Federaciji najviše štete pretrpeli su Maglaj, Zavidovići, Žepče i Zenica, dok su poplave u većoj meri zahvatile područje donjeg toka reke Bosne, odnosno RS i gradove Doboj, Modriča, Vukosavlje i Šamac. U istočnom delu RS materijalne štete su u najvećoj meri nanete Bijeljini. Od ukupno 19 žrtava u BiH iz sedam lokalnih zajednica, samo u Doboju ih je nastradalo njih 11.

Stoga je ovaj grad i dalje u fokusu interesovanja kada su potencijalne poplave u pitanju, jer ni nakon sedam godina nisu utvrđena imena krivaca za smrt Dobojlija, a grad je i dalje nezaštićen.

U odgovoru za postupanje po prijavama i utvrđivanje krivaca za poplave 2014, koje su u Doboju načinile višemilionske štete u 3.072 objekta i usmrtile 11 stanovnika, Republičko javno tužilaštvo je nadležnost nad tim predmetom prebacilo na dobojsko OJT, ali ni iz ove institucije još nije dobijen konkretan odgovor u kojoj je fazi rešavanja taj predmet.

Inače, formirana grupa građana „Da se ne ponovi maj 2014“ zvanično je zatražila od JU „Vode Srpske“, Vodne inspekcije RS i dobojske Gradske uprave da prestanu sa tolerisanjem bespravne gradnje, i izvođenjem drugih radova na vodoplavnom području.

GLAVNI KRIVAC

NE želeći da prihvate trunku odgovornosti za žrtve i štete od poplava 2014, nadležni su neposredno nakon tih događaja za njih „okrivili“ stari austrougarski most na ulazu u Doboj, koji je po njima zaprečio nanosima smeća i drveća protok vode, koja je potom potpuno potopila Doboj.

Izvor: novosti.rs / Autor: N. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.