Hoće li ove godine biti turističkih vaučera?

Uživanje građana Republike Srpske na domaćim destinacijama uz turističke vaučere, ove godine je pod znakom pitanja.

Uživanje građana Republike Srpske na domaćim destinacijama uz turističke vaučere, ove godine je pod znakom pitanja.

Iako je ovaj projekat u prethodne dvije godine naišao na podršku građana i turističkih radnika, ove godine nedostaju sredstva za njegovu realizaciju. Ova mjera nije planirana ni u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Tokom dva ciklusa trajanja projekta Turistički vaučeri, u Republici Srpskoj izdato je ukupno 65.857 turističkih vaučera. Efekti su bili vidljivi veoma brzo, a broj dolazaka turista povećan.

„U svakom slučaju su efekti bili pozitivni, posebno u dijelu kada su važili cijele godine. Korištenje turističkih vaučera je u svrhu promocije domaćeg turizma jer turisti posjećuju domaće destinacije Republike Srpske“, kazao je Dragan Tešić, glasnogovornik Turističke organizacije Grada Bijeljina.

Nisu izdvojena finansijska sredstva

Iako je projekat dao rezultate u domaćem turizmu, turistički vaučeri ove godine su pod znakom pitanja. Zakonska mogućnost za to postoji, ali ne i finansijska sredstva.

„Zakonskim rješenjima želimo da unaprijedimo oblast. U februaru smo usvojili Zakon o turizmu. Zakonskim rješenjima Ministarstvo pokušava da dopre do turističkih radnika i da čuje njihov impuls šta je to što trebamo uraditi“, poručio je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

U Federaciji BiH ove godine bez vaučera

Iako tvrde da se podrška turizmu nastavlja, nadležni nemaju informaciju da li će kroz rebalans budžeta ili na neki drugi način biti obezbijeđena sredstva za vaučere ove godine. Ni u Federaciji Bosne i Hercegovine ove godine definitivno neće biti vaučera.

„Naše su informacije nezvanične da za ovu godinu takav program nije osiguran, ali biće neki novi programi koji su usmjereni na podršku manifestacijama i projektima koji obogaćuju turističku ponudu“, naglasila je Amra Jaganjac, direktorica Turističke zajednice Grada Tuzla.

Za građane je to loša vijest, jer su mnogima vaučeri bili jedina prilika da otputuju.

„Mnogi prijatelji koji nisu imali dovoljno finansija da odu na putovanje su iskoristili vaučere i to je bio jedini način preko kojeg su mogli da priušte te godišnje odmore“, “Mislim da je to dobra prilika za većinu građana jer su plate takve kakve jesu, ne mogu da odvoje, ali sa vaučerima može svako dva-tri dana da odvoji”, samo su neki od komentara građana.

Ugostitelji čekaju početak sezone

S druge strane, ugostitelji se nadaju da nedostatak vaučera neće značajno uticati na uspješnost turističke sezone koja je na pragu.

„Vrijeme je da se jednom popravi i nakon korone i svih dešavanja, da se popravi, posebno kad je ugostiteljstvo u pitanju i turizam. Ako se podijele vaučeri i ako narod dobije, samim tim dobija i neku inspiraciju i mogućnost da posjećuje određena turistička mjesta“, smatra ugostitelj Milenko Zupur.

Iako je projektom Turističkih vaučera novac građana ostajao u Republici Srpskoj, sve je manje izvjesno da će i ove godine koristiti turističke vaučere.

Izvor: akta.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.