Đaci u Srbiji traže da se nastavnicima „odriješe ruke“, evo šta predlažu

Podstaknuti tragedijom koja se prošle nedjelje dogodila u Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, učenici Prve beogradske gimnazije iznijeli su svoje predloge za rješenje. Traže da se nastavnicima odriješe ruke. I Društvo za srpski jezik i književnost iznijelo je svoje prijedloge.

Profesori kažu da su mladi dali najbolju ocjenu stanja i ponudili najefikasnije lijekove za ozdravljenje čitavog društva. Učenici Prve beogradske gimnazije kažu da se bore za buduće dobro.

Uroš Palević, učenik Prve beogradske gimnazije ističe da je to jedna spontana inicijativa.

„Nas desatak se okupilo nakon što smo saznali da nećemo ići u popodnevnim časovima u školu. Jednostavno iz neke tuge, besa, pomešanih osećanja, shvatili smo da imamo tu odgovornost da napravimo promenu. I eto tako spontano, predlog po predlog, skupilo se, i zaista sad smo izneli te pregloge u javnost“, dodaje Palević.

Šta predlažu učenici
Učenici traže od države da nastavnicima odriješe ruke, na primjer snižavanjem tolerancije prema đacima, povećanje plata u prosvjeti, uvođenje novog školskog predmeta i fokus na važnim zapostavljenim predmetima.

Treba smanjiti opterećenje nastavnika administrativnim procedurama, kako bi bili usredsređeniji na vaspitno-obrazovni rad i uvesti preventivne psihološke preglede i razgovore za sve učenike jednom godišnje.

„Mi našim predlozima zapravo pokušavamo da otvorimo oči ne samo mladima, nego i roditeljima. Mi se nadamo da će nas svako poslušati. Mi se nadamo da će se naša poruka čuti i u mladom svetu i kod profesora i kod roditelja. Nije nam bitno da li je to Ministarstvo prosvete ili škola, bitno mnam je da što više ljudi čuje“, kaže Nikola Milanović, učenik Prve beogradske gimnazije.

Reagovalo gotovo 105.000 građana
Na inicijativu Društva za srpski jezik i književnost Srbije za zaustavljanje urušavanja obrazovnog sistema, reagovalo je gotovo 105.000 građana.

Autori sedam prijedloga kažu da su iznenađeni odzivom. Kao stručno udruženje, uradili su ono što je jedino bilo u njihovoj nadležnosti.

Profesorka Vesna Lompar, predsjednica Društva za srpski jezik i književnost Srbije kaže da svi osjećaju da je potrebno nešto promijeniti u postupcima u našem javnom prostoru i životu, jer svi negativni primjeri ostavljaju posljedice na mladog čovjeka koji se formira, a samim tim i na društvo u cjelini.

„Svi u okviru onoga što je naša nadležnost, moramo nešto uraditi. Tu mislim na vas kao medije, a što se tiče nas, mi ćemo svakako preduzeti sve što je moguće, jer će naša osnovna tema zapravo biti obrazovni proces“, ističe Lomparova.

Ipak, ne zavisi mnogo od njih, kažu profesori. Čekaju odgovor nadležnih, prenosi RTS / Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.