Globalno tržište nekretnina: Kuda idu cijene u narednih 10 godina?

Cijene nekretnina će u narednih 10 godina značajno porasti u svim djelovima svijeta, objavljeno je na sajtu Instituta za ekonomska istraživanja IFO iz Minhena.

Prema rezultatima kvartalnog istraživanja IFO i Instituta za švajcarsku ekonomsku politiku (IWP), nekretnine će u narednoj dekadi na globalnom nivou poskupjeti u prosjeku devet posto.

– Povećanje cijena nekretnina više je vođeno faktorima potražnje, a ne ponude – smatra istraživač IFO-a Timo Vohner.

U prognozi za Evropu je primjetna neravnoteža.

Cijene nekretnina u zapadnoj Evropi će porasti u prosjeku 6,4 posto, a u sjevernoj Evropi 9,9 posto, dok južnu Evropu u narednih 10 godina očekuje poskupljenje nekretnina čak 18,4 posto, a istočnu Evropu 14,9 posto.

Cijene nekretnina u Velikoj Britaniji će porasti 8,4 posto, kao i u Nkemačkoj – za 7,2 posto, Francuskoj – 5,5 odsto, i SAD – 6 posto.

Posebno će porasti cijene nekretnina u južnoj Aziji – 25,1 posto, zapadnoj Aziji – 22,4 posto i srednjoj Americi – 24,4 posto,

U mnogim regionima svijeta povećana potražnja za nekretnima raste zbog višeg životnog standarda i većih prihoda, kao i zbog rasta populacije i želje za većim životnim prostorom, prenosi Tanjug.

Za 37 posto anketiranih stručnjaka, ovi faktori stoje iza porasta cijena nekretnina na globalnom nivou.

– Oko 27 posto anketiranih stručnjaka misli da su za rast cijena odgovorni faktori ponude: ograničeni proizvodni kapaciteti za gradnju novih stambenih prostora, više cijene građevinskog materijala i nedostatak parcela – kazao je Vohner.

Oko 12 posto eksperata smatra da su za poskupljenje nekretnina najviše krivi monetarna politika, inflacija i politika vlada u konkretnim zemljama.

Na regionalnom nivou, očekivanja stručnjaka o cijenama nekretnina u velikoj su korelaciji sa njihovim predviđanjima inflacije, navodi se na sajtu minhenskog instituta.

U ovom istraživanju, koje je sprovedeno od 14. juna do 2. jula, učestvovalo je 1.405 ekonomskih stručnjaka iz 133 zemlje svijeta, prenosi biznisinfo.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.