Evo koliko će studenti plaćati školarinu na fakultetima u Srpskoj

Vlada Republike Srpske donijela je odluku o visini školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za akademsku 2024/25. godinu.

Zakonom o visokom obrazovanju propisano je da, na prijedlog javnih visokoškolskih ustanova, Vlada Republike Srpske donosi odluku o visini školarine za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje, za studijske programe prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama za svaku akademsku godinu, navodi se u saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se ističe da su visine školarina, shodno prijedlozima javnih visokoškolskih ustanova, na nivou prethodne akademske 2023/24. godine, imajući u vidu značaj školarina na standard najšireg sloja studentske populacije.

Odlukom se utvrđuje visina školarine u akademskoj 2024/25. godini za redovne studente koji sufinansiraju svoje školovanje na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija, na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, koji su upisani u skladu sa ranije važećim Zakonom o visokom obrazovanju.

Ovom odlukom se utvrđuje visina školarine za redovne studente na studijskim programima prvog i drugog ciklusa studija koji obnavljaju godinu u kojoj su finansirani iz budžeta Republike Srpske, a upisani u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju.

Visina školarine za redovne studente, na studijskim programima prvog ciklusa studija, određuje se u sljedećim iznosima – 660 KM za studijske programe na medicinskim fakultetima, studijske programe muzičke umjetnosti, likovne umjetnosti i dramske umjetnosti (osim smjerova: animirani film; FTV i produkcija).

Za redovne studente studijskih programa dramske umjetnosti – animirani film; FTV (režija, kamera, montaža) i produkcija školarina je 1.500 KM, za studijski program dramske umjetnosti – smjer produkcije 1.000 KM, a za sve ostale studijske programe 440 KM.

Visina školarine za redovne studente na studijskim programima drugog ciklusa studija biće 1.500 KM za studijske programe likovne umjetnosti i studijske programe muzičke umjetnosti, 3.000 KM za studijske programe dramske umjetnosti, a 880 KM za sve ostale studijske programe.

Ovom odlukom, a u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, predviđeno je da plaćanja školarine budu oslobođeni redovni studenti prvog i drugog ciklusa studija koji su prvi put upisali prvu godinu prvog i drugog ciklusa studija na javnim visokoškolskim ustanovama u akademskoj 2020/21. godini.

Plaćanja su oslobođeni i studenti koji su djeca poginulih i nestalih boraca Vojske Republike Srpske (VRS), studenti koji su djeca ratnih vojnih invalida VRS prve i druge kategorije, studenti – invalidi VRS od prve do pete kategorije, studenti sa invaliditetom, te studenti – djeca bez oba roditelja, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.