Dupli aršini opštine Teslić

TESLIĆ – Rukovodstvo opštine Teslić ima duple aršine prema lokalnim privrednicima, koje dijeli na podobne i nepodobne, tvrdi naš sagovornik iz ove lokalne zajednice.

Naš izvor dodaje da postoje preduzeća koja su poslovanje svela u zakonske okvire i koja neprestano nailaze na barijere, dok istovremeno postoje i firme koje se favorizuju pa se nameće zaključak da su opštinskim rukovodiocima lični interesi ispred javnih.

Primjera radi, kako argumentuje naš sagovornik, delegacije koje posjećuju Teslić tamošnja lokalna vlast časti i u motelu „Rođo“, čiji dijelovi uopšte nisu legalizovani.

Naš izvor dodaje da se na ovaj način pare poreskih obveznika troše u tom motelu, dok se onima koji su svoje poslovanje potpuno sveli u zakonske okvire „traži dlaka u jajetu“.

„Doslovno imate duple aršine i to po principu ako ćete poslovati legalno – nailazite na rampe. Postavlja se logično pitanje – kome je u interesu da rastu oni koji zakon zaobilaze, dok se sabotiraju oni drugi koji nemaju mrlju u poslovanju“, pita naš sagovornik.

ZAKON: Kako dodaje, kada je riječ o bilo kojem nivou vlasti, pa i opštinskom, racionalno upravljanje  podrazumijeva da se podstiču preduzeća i institucije koji doprinose razvoju i koji poštuju svako slovo zakona.

„Međutim, na području opštine Teslić imate ugostiteljske objekte koji žele investirati, koji zapošljavaju veliki broj ljudi, koji iz godine u godinu bilježe uspješne rezultate, ali takvi ovoj lokalnoj zajednici, stiče se utisak, nisu potrebni“, napominje naš izvor.

Dodaje da brojni primjeri ukazuju na to da je lokalna vlast u Tesliću digla ruke od pojedinih pokretača razvoja te opštine.

„Sjetite se problema na koje nailaze zaposleni u Zdravstveno-turističkom centru ‘Banja Vrućica’, koji namjerava da uloži oko dva miliona maraka u izgradnju restorana ‘Kiseljak’ i banket-sale, ali ti planovi već duže vrijeme nailaze na opstrukciju lokalnih vlasti“, pojašnjava naš izvor.

Sa druge strane, u opštini Teslić kažu da je opštinskim budžetom za prošlu godinu bilo planirano 23.000 KM za zvanične posjete predstavnika Opštinske uprave drugim partnerskim opštinama i institucijama u zemlji i inostranstvu, kao i za protokolarne posjete koje čine druge delegacije opštini Teslić.

„To podrazumijeva ukupne troškove smještaja, hrane i pića za sve zvaničnike, delegacije opština, ambasadore i tako dalje“, kazali su u opštini Teslić, dodajući da su troškovi reprezentacije za 2016. godinu iznosili 20.000 KM.

Kako su priznali, ovi iznosi odnose se na troškove koji su napravljeni u četiri ugostiteljska objekta, odnosno u hotelima „Hajdučke vode“ i „Kardial“, restoranu „Lane“ te motelu „Rođo“, s tim što tvrde da objekat tog motela ima građevinsku dozvolu.

PRIZNANJE: Goran Dolić, vlasnik motela „Rođo“, kaže da za objekat posjeduje i građevinsku i upotrebnu dozvolu, ali i priznaje da nije okončana legalizacija oko 20 odsto objekta, a da je taj proces u toku i očekuje da će uskoro biti završen.

„Riječ je o malom dijelu, a to će biti završeno za 20 dana. Mi radimo 50 godina, uskoro proslavljamo jubilej. U utorak sam imao poresku kontrolu. Na osnovu čega bih ja mogao da izdajem račune bez građavinske i upotrebne dozvole i kako bi objekat mogao dobiti tri zvjezdice bez urbanističke saglasnosti“, pita Dolić.

Upitan da prokomentariše naša saznanja, Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra „Banja Vrućica“, napominje da tamo gdje prestaje zdrav razum počinje ponašanje Opštinske uprave u Tesliću.

„Ako je tačna vaša informacija, a po onome što ste nam predstavili jeste, i da se ne susrećemo s izraženom opstrukcijom od strane opštinskih vlasti, na koju upozoravamo već duže od pola godine, bili bismo iznenađeni, čak i zaprepašteni ovakvom viješću. Ovako nas više ništa ne može iznenaditi, jer po svemu sudeći tamo gdje prestaje zdrav razum počinje ponašanje Opštinske uprave“, kaže Radošević.

Dodaje da nemaju ništa protiv toga da se motelu „Rođo“ omogući poslovanje po zakonu, ali da i te kako imaju protiv dvostrukih aršina.

RAMPA: „Dok se motelu ‘Rođo’ omogućava poslovanje i pored činjenice da u ovom trenutku ne posjeduju sve dozvole za cijeli objekat, a Opštinska uprava iako zna za to čak svoje goste vodi u taj objekat, nas koji želimo da od početka radimo sve po zakonu sprečavaju da uopšte počnemo s gradnjom“, napominje Radošević.

Podsjeća da su, poslije godinu dana, još na početku postupka.

„Ovakvim svojim postupcima Opštinska uprava jasno pokazuje da joj zakonitost i pravo nisu na prvom mjestu, nego lični i subjektivni interesi. Ovim putem javno poručujemo da smo primili poruku i da ćemo i mi početi da se ponašamo samo u skladu sa sopstvenim interesima“, kaže Radošević.

Ističe da su pokazali maksimalnu strpljivost i želju da sve urade po nepotrebno nametnutoj preobimnoj preceduri od strane Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Teslić.

„Zahtijevamo izdavanje građevinske dozvole do aprila, što će biti 15 mjeseci od podnošenja formalnog zahtjeva, što je i više nego dugačak rok. Mi više ne želimo da čekamo i u aprilu, odmah nakon vaskršnjih praznika, u svakom slučaju počinjemo s radovima“, zaključuje Radošević.

Upitan da li je utemeljena tvrdnja lokalnih vlasti da opština svoje goste dovodi i u „Banju Vrućicu“, Radošević kaže da to nije tačno.

„Prošle godine nismo izdali nijednu fakturu opštini Teslić. Znate, izbor restorana oduvijek je bio stvar ukusa. Očigledno da se predstavnici opštinskih vlasti prijatnije osjećaju u lokalnom restoranu ‘Rođo’,  koji, eto, izgleda nije čak potpuno ni legalizovan, nego u hotelu ‘Kardial’, čiji su kvalitet prepoznali gosti iz cijele Evrope“, zaključuje Radošević.

Izvor: nezavisne.com   Autor: NN

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.