Dr. Solaković: Ujutro morate doručkovati a kod nas je prvo kafa, cigara i gledate u nebo..

Bosanski doktor Oz, kardiovaskularni hirurg, profesor Medicinskog fakulteta u Sarajevu i autor niza knjiga o zdravom životu i ishrani Emir Solaković gostujući u Pressingu na N1 govorio je zdravlju društva i pojedinca.

Ispričao je da se bavio sportom, ali je uvudio u jednom trenutku da mu nije dobro.

“Išao sam na razna snimanja, tražio sam sebi problem. Kopao sam i kopao. Na kraju su došli meni da sam ja psihički poremećen. Knjige su nastale iz toga, pisajući, da sami sebi pomognete. Vi ste ti koji tražite sebi dijagnozi, držite palicu u svojim rukama. Ja sam ljekar, nas pacijenti mrze. Kad sam ušao pod anesteziju, tek sam tad shvatio muke i nedaće jednog pacijenta. Tad sam postao kao ljekara puno bolji čovjek i puno bolji prema pacijentu.

Ja sam obični čovjek, iz naroda. Ja sam vaš, pisao sam knjige i govorim za svoj narod, svoje ljude, da oni to shvate i nauče. Mnogi su promijenili živote i mnogi mi se zahvaljuju. Vi drugog izbora nemate. Imate medije, jeste li ikad vidjeli reklamu o prasi? Neće država reći da moraju uzimati toliko i toliko proteina, masti ili šećera”, poručio je te dodao: “Jednostavo, nema niko da se brine o vama. Svi su protiv vas. Gdje god krenete, svi su protiv vas. Ja želim da vi naučite da znate šta ćete jesti, uzimati i ponašati se u bilo kojoj situaciji. Organizam je napravljen prije stotine i stotine hiljada godina. Govorim ljudima da naša mašina traži to i to, takvu i takvu hranu, ponašanje. Ako ćete uzeti baklavu, operite je, saperite sve i to pojedite. Između šećera i masnoće, bolje pojedite masnoću, šećer je vrlo opasan”.

Poručio je gledateljima da ujutro prvo što treba uraditi je doručkovati.

“Ujutro kad se probudite morate doručkovati, to morate jer preko noći ne jedete, a organi rade. Kad se probudite kod nas je prvo kafa, kafa, cigara i gledate u nebo. Uzme kocku šećera i on je sit. Organizam traži proteine, traži ono što nije imao i onda počne sam sebe jesti. 30 godina maltretiramo organizam, poslije toga on nas ganja. Je li to život?”, pita se dr. Solaković.

Izvor: radiokameleon.ba / N1

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.