Doboj: Berza sitnih životinja privukla posjetioce

DOBOJ – Sve što se u protekloj sezoni izleglo uzgajivači sitnih životinja iz cijele BiH ponudili su na berzi, koja je održana u dobojskom prigradskom naselju Miljkovac.

„Ima tu razne peradi, ukrasnih ptica, kunića, golubova. Posjetioce interesuju sve vrste životinja, svi sitni kućni ljubimci, ukrasne životinje su tražene, sad zavisi sve za koga se uzima. Ako se uzima za djecu, onda su to uvijek neke male ptice, mali kunići tipa lavlje glave, jer se oni jako malo razlikuju od mačke, jednostavno je za držati u stanovima, roditelji se odlučuju da kupe i male papagaje, zebe, hrčke ili zamorce“, rekao je Edin Mujkanović, predsjednik Društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja „Dobojski odgajivač“.

Zelenog papagaja na berzi je kupila Edina Salihović, koja ističe da voli sve životinje.

„Kad bih imala para, ja bih sve ovo pokupovala, sve. Imam na krovu vrapce, dolaze mi golubovi, dolaze mi tuđe mace i cuke, hranim sve. Imala sam prije rata dvije nimfe, bile su mi u kući dvije godine, pričale su sa mnom, znači to je nešto za nevjerovati“, kazala je Salihovićeva.

Na pitanje koliko novca je potrebno da bi se u stanu ili kući držala ptica, odgovor je dao uzgajivač Momčilo Gligić iz Banjaluke.

„Treba kavez, recimo petnaestak maraka, hrana je dvije marke do tri, tako se kreće, znači zavisi koja vrsta ptica. Ima i skupih ptica, evo recimo fenant je 150 KM komad. Imam kod kuće velike ptice žakoe, aleksandre, koji su recimo po 200-300 evra, čak imam amazonca jednog 600 evra. Svaka ptica ima neku svoju vrijednost. Najviše se traže uglavnom tigrice i nimfe“, kaže Gligić.

Samo tigrice već 18 godina uzgaja Suad Idrizović iz Maglaja, koji kaže da je ptica velika obaveza.

„Treba čistiti, hraniti. Ako dobro hranite, ako imaju sve dobre, optimalne uslove, žive od osam do deset godina, možda i više. Ovakvog kućnog ljubimca preporučio bih djeci, djeca najviše to vole, penzioneri slabije“, kaže Idrizović.

Pero Gavrić iz Modriče uzgaja tri vrste golubova, papagaje, ukrasne kokoši, a osim toga izrađuje  opremu za kućne ljubimce, golubarnike, peradarnike, stajalice, transportere, hranilice.

„Inače, mladim uzgajivačima, pogotovo početnicima, ja to poklanjam, i životinje i sva pomagala, samo da to zavole, da djecu sklonimo s ulica“, naveo je Gavrić.

Izvor: nezavisne.com / Autor: Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.