Derventa (Video): Od najporušenije opštine do grada u kojem se otimaju za investicije

Bila je drugo najporušenije područje na prostoru bivše Jugoslavije poslije proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata. Danas je privredno čudo. Derventa se digla iz pepela.

U mjestu koje danas broji oko 25.000 stanovnika mogu se pohvaliti sa čak 730 privrednih društava. Od tog broja su 33 strane kompanije sa 100 odstotnim stranim kapitalom. Zahvaljujući tome, u 2020. godini imali su 296,6 miliona izvoza. To je oko 11.000 maraka po glavi stanovnika. Uvoz im je manji od izvoza za 17 odsto. 

A statistika od kraja septembra ove godine govori da će, bez obzira na pandemiju i sve probleme, Derventa opet ponoviti uspjeh. I ne samo to, ljestvicu će podići još više. Čovjek koji je na čelu Dervente već 17 godina i u petom mandatu, kaže, na ovo mjesto došao je iz privrede. To mu je, uz sve poteškoće da sa svojim timom ovdje napravi privredno čudo, bila olakšavajuća okolnost. 

„Jedan čovjek koji zaposli sebe je priča. Zaposli još jednog to je priča nad pričama. A zaposli 1.500 to je strasni sud pozitivnog desavanja. Od 730 je 539 samostalnih privrednih, ali je 191 privredno drustvo. Nije mala stvar. Ima veliki broj preko 250 zaposlenih pa do 1.500. Ona sva borba Republike Srpske i tog dijela Balkana da privučemo strani kapital i puno energije potrošimo na nivou Republike Srpske, u Derventi se to desilo. Pa kažu kako“, rekao je Milorad Simić, gradonačelnik Dervente. 

Domaćinski odnos, povoljno poslovno okruženje, rad i zalaganje. To je samo niz onoga što Derventa radi za svoju privredu. I to ovdje nisu samo prazne riječi. Odlično to zna Tomas Dritenprajs, investitor iz Njemačke, koji je upravo tu uložio svoj kapital. Firmu je osnovao prije 14 godina. 

„Malo on na njemackom, pa prevod Mi se bavimo proizvodnjom dijelova za automatizovane fabrike. Pravimo dijelove za robote u automobilskoj industriji…ide…koji su proizvedeni u Derventi“, kaže Tomas Dritenprajs, vlasnik i direktor firme „Tehpro CNC“ Derventa. 

A Tomas u Derventi nije pokrenuo samo posao. Tamo se oženio Dervenćankom, osnovao porodicu i ostvario se kao otac. Druga porodica je ona na poslu. Nju čini oko 200 radnika u njegovoj firmi. A radnici, kažu, poslom su i više nego zadovoljni. 

Isto pričaju radnici u još jednoj firmi sa stranim kapitalom. Za „Mreže Netvork“ kažu da je kćerka austrijskog giganta. Primarno, od 2005. godine, u Derventi se bave proizvodnjom kablova i kablovske opreme za autoindustriju. Radnici pričaju, posao nije težak.

Zadovoljno je i rukovodstvo ove firme. Osim sa dobrim radnicima, poslovnim rezultatima, mogu se, kažu, pohvaliti i sa odličnom saradnjom sa lokalnom zajednicom i institucijama Republike Srpske. Podrška privredi mnogo znači. 

U Derventi je danas 6.727 zaposlenih. Broj nezaposlenih je veoma mali. U gradskoj upravi tvrde, sve nezaposlene, koji žele da rade, posao čeka. Stalno su aktivni oglasi za više od 50 radnih mjesta. Prosječna plata u Derventi veća je od 800 maraka. To je malo, kaže Milorad Simić, i poručuje – radi  na tome da bude i veća. 

U Derventi je 16 austrijskih firmi, deset italijanskih, četiri njemačke i tri kineske. Sve to sa tendencijom da ih bude i više. Intenzivno se radi na poboljšanju privrednog okruženja, boljoj infrastrukturi i uslovima za strane i domaće investitore. 

Na privlačenju stranih investitora ovdje u Derventi radi čitav tim ljudi iz gradske adminitracije na čelu sa gradonačelnikom. I ponosni su kažu na činjenicu da ne prođe ni jedan mjesec a da na vrata gradske uprave ne zakuca neki novi strani investitor. I sve dok je tako kažu, dobro je, jer za Derventu i Devenćane nema krize. 

Izvor: atvbl.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.