Derventa: “Unis” ponovo u rukama “Frukta trejda”

Na četvrtoj licitaciji za prodaju imovine derventske fabrike cijevi “Unis” u stečaju za kupca je ponovo proglašena kompanija “Frukta trejd” koja bi u narednih 30 dana trebalo da uplati 12,19 miliona KM kako bi nekadašnji gigant prešao u njeno vlasništvo.

Potvrdio je to za “Glas Srpske” stečajni upravnik “Unisa” Dragan Danilović navodeći da su se na jučerašnjem javnom nadmetanju održanom u Okružnom privrednom sudu u Doboju pojavila tri zainteresovana kupca.

– Dva ponuđača, odnosno firme “Nović” i “Grmuša mont” nisu dostavile bankarske garancije koje su zahtijevane skupštinskom odlukom preduzeća, tako da je samo jedan kupac, odnosno kompanija “Frukta trejd” ispunila sve licitacione uslove. Obezbijedili su sve potrebne papire, uplatili koticaziju, obezbijedili bankarsku garanciju tako da su proglašeni za kupca. Nadam se da će prodaja “Unisa” konačno imati epilog – rekao je Danilović.

On je naveo da “Frukta trejd” ima rok od 30 dana da uplati 12,19 miliona KM, za koliko je ponuđena sva imovina propalog preduzeća. 

– Da li će uplatiti novac ili odustati kao prošli put, vidjećemo. Nadam se da će bankarska garancija koju su obezbijedili uozbiljiti ovu priču. Postoji mogućnost i da dva druga ponuđača prilože prigovor jer nisu bili zadovoljni ishodom licitacije – naveo je Danilović. 

Vlasnik kompanije “Frukta trejd” Duško Reljić uvjerava da će se ovaj put ponijeti kao odgovorni kupci i uplatiti novac.

– Ovaj put cijena je bila realna, a licitacija ona prava uz garanciju banke koju smo mi dostavili u visini od 20 miliona maraka. Kada stečajni upravnik donese rješenje o kupoprodaji banka će novac uplatiti i sa zadovoljstvom mogu reći da je “Frukta trejd” novi vlasnik “Unisa” – rekao je Reljić za “Glas Srpske”.

Govoreći o koracima u budućnosti, Reljić kaže da u planu imaju ponovno uspostavljanje proizvodnje u nekadašnjem derventskom gigantu.

– Nastojaćemo obnoviti proizvodnju i pustiti u rad fabriku, naravno ako sve bude teklo po planu i ako se drugi faktori poslože, poput međunarodnih i ekonomskih – kazao je Reljić. 

Stečaj u tom propalom preduzeću otvoren je 17. decembra 2019. godine, a imovina preduzeća procijenjena na više od 40 miliona maraka i odlučeno je da se sve prodaje kao cjelina. Tri licitacije su propale, prva jer nije bilo zainteresovanih, druga jer najpovoljniji ponuđač, trgovački lanac “Frukta trejd” nije uplatio izlicitiranih 27 miliona KM, a novac nije uplatila ni drugorangirana firma “Feromaster” iz Dervente.

Na trećoj licitaciji koja je održana početkom oktobra 2022. godine “Feromaster” je ponudio za imovinu “Unisa” 27,7 miliona KM, dok je “Frukta trejd” dao nešto nižu ponudu.

I ta licitacija je propala jer su oba kupca digla ruke od stečajnog dužnika.

Mešetarenje

Dragan Danilović ranije je rekao da je odustajanje od kupovine derventske kompanije “Frukta trejd” i “Feromaster”, koštalo 200.000 KM koje su izgubili po osnovu uplaćenih kotizacija.

– Ranije ponude nisu bile ozbiljne, ali su i mešetarenjem izgubili novac – kazao je Danilović, prenosi Glas Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.