Centar za kulturu i obrazovanje: Korona i inflacija zaustavile radne mašine

DOBOJ – Brojne neprilike razlog su što radovi na rekonstrukciji Centra za kulturu i obrazovanje već duže vrijeme miruju, poručuju iz ove ustanove, te ističu da su između ostalog korona i inflacija zaustavile radne mašine.

„Znate da je tender sproveden 2019. i da je trebalo da se počne s radovima 2020, međutim cijelu tu godinu zbog korone ništa se nije radilo, tek 2021. negdje u jesen počeli su radovi na zidanju nove galerije. Ja mogu reći da je ova zgrada dobila jako lijep aneks nove umjetničke galerije koja je dosta veća, prostranija i, naravno, adekvatnija jer je namjenski pravljena. Međutim, nedostaje novca, cijene su jako skočile, naš izvođač radova kaže da su u nekim segmentima te cijene otišle i dvije do tri stotine odsto“, kaže Lidija Žarić, direktorica ustanove, te dodaje da imaju uvjeravanja iz Gradske uprave da će glavni radovi na Centru za kulturu i obrazovanje biti nastavljeni ove godine.

„Radovi su jako obimni. Vi znate da treba ova zgrada kompletno da se rekonstruiše. Dakle, ne radi se o segmentima, kompletan mašinski i elektro dio, kompletna instalacija, radijatori itd. Sve mora biti novo jer zgrada je jako stara – iz 1956. godine, sve je to dotrajalo. Kada se uradi taj grubi dio onda idemo na ono što je jezgro i srce našeg Centra, da renoviramo, adaptiramo i dotjeramo našu veliku salu u kojoj se izvode sva koncertna, dramska, bioskopska i ostala dešavanja koja su vezana za scenu“, pojasnila je Žarićeva.   

Za obnovu ustanove bilo je planirano 1,8 miliona KM, od čega je Gradska uprava trebalo da uloži 800.000 KM.

„Zasad je utrošeno nešto više od 400.000 KM.  Urađeno je ono što se zove energetska efikasnost zgrade, što je bilo jako bitno jer bez toga ne možemo dalje ići prema grantovima Evropske unije. Dakle, urađena je fasada sa izolacijom i nova stolarija koja je bila neophodna da bi se moglo dalje nastaviti. Međutim, svi dalji proračuni su jako komplikovani, a neke stvari su otišle čak za 400 odsto. Primjera radi, jedna pozorišna stolica koja je koštala oko 140 evra sada je 270 evra. Cijene su mnogo otišle uvis i moraćemo svi zajedno da se potrudimo da dođemo do nekih sredstava“, kazala je Žarićeva.

Iako ne može koristiti nijednu vlastitu prostoriju, Centar nije prekinuo da priređuje kulturne događaje.

„Mi smo dobili na korištenje malu salu Pavlović univerziteta koja sasvim odgovara našim potrebama kada su u pitanju likovne izložbe, književne promocije i neke kamerne, male predstave, kao i kamerni, mali koncerti koje taj prostor može da podnese“, navela je Žarićeva te dodala da brojni stvaraoci iz cijele BiH, pa i Srbije i Hrvatske dolaze u Doboj sa željom da promovišu svoja književna djela.

Izvor: nezavisne.com / Sanja Čakarević

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.