Besplatna imunizacija u toku: Veliki broj vakcina protiv gripa iskorišten

Od početka novembra, otkad je i počela imunizacija, veliki broj besplatnih vakcina protiv sezonskog gripa koje su stigle u domove zdravlja u Srpskoj su već utrošene.

Iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, koji je u saradnji s Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS za ovu sezonu nabavio 20.000 doza vakcina protiv gripa za kategorije stanovništva koje imaju pravo na besplatne vakcine, navode da su sve količine distribuisane domovima zdravlja.

„Takođe, nabavljeno je i 3.500 doza vakcina protiv gripa za osobe koje nisu oslobođene plaćanja vakcine i koje se daju u Institutu. Skoro sve vakcine su utrošene“, kazali su iz Instituta za „Nezavisne“.

Dodaju da su, s obzirom na veliku zainteresovanost stanovništva u sezoni 2020/21, prošle godine nabavili 5.000 doza vakcina (za osobe koje nisu oslobođene plaćanja vakcine), međutim, zainteresovanost nije bila na očekivanom nivou.

„Za tekuću sezonu nabavljene su količine koje su u skladu s potrošnjom vakcina protiv gripa tokom prethodnih godina“, navode iz ove ustanove.

Iz banjalučkog Doma zdravlja kažu da su ove godine od Instituta dobili 3.000 besplatnih doza vakcina protiv sezonskog gripa.

„Do sada je dato više od 90 odsto vakcina licima koja imaju pravo na to na osnovu dijagnoze. Ostatak vakcina je planiran za imunizaciju pacijenata koji, zbog trenutnog zdravstvenog stanja, nisu u mogućnosti da prime vakcine“, rekli su za „Nezavisne“ iz Doma zdravlja Banjaluka.

Dodaju da na ovaj način, do polovine idućeg mjeseca, planiraju da utroše sve doze vakcina protiv sezonskog gripa, a kako kažu, zainteresovanost za ovakav vid imunizacije je uobičajen, kao i prethodnih godina.

Iz Doma zdravlja Trebinje za „Nezavisne“ kažu da je, od početka imunizacije, vakcinu protiv gripa primilo 585 osoba.

„Ove godine smo raspolagali sa ukupno 700 doza vakcine protiv gripa, a do sada je broj vakcinisanih osoba već premašio ukupan broj osoba koje su vakcinu primile 2021. godine.

Sudeći po tome, kao i zbog činjenice da je određen broj građana koji su tokom prethodne sezone svjesno propustili vakcinaciju protiv gripa, a zbog straha od mogućeg zaražavanja kovidom u zdravstvenoj ustanovi, stiče se utisak da je broj osoba koje su zainteresovane za vakcinaciju protiv gripa povećan u odnosu na prethodne sezone“, navode iz Doma zdravlja Trebinje.

I iz Doma zdravlja Bijeljina navode da je 7. novembra počela vakcinacija građana, te da je do sada dato više od 1.400 doza vakcine.

„Raspolažemo sa još 800 doza vakcine protiv gripa. Kad poredimo broj osoba koje su vakcinisane u prve tri sedmice ove i prošle godine, primijetili smo jednak obuhvat“, navode iz ove ustanove.

Podsjećamo, pravo na besplatnu vakcinaciju imali su pacijenti na hemodijalizi, oni koji boluju od šećerne bolesti – insulin zavisni, te oni koji su liječeni kardiohirurškim metodama, odnosno pacijenti sa ugrađenim stentom, te oni kojima je rađena balon dilatacija i bajpas.

Osim njih, besplatne vakcine su imali i pacijenti s ugrađenim vještačkim valvulama, pejsmejkerom, koji su završili hemioterapiju, a nemaju kliničke znake bolesti, djeca oboljela od cistične fibroze pluća i mališani koji su liječeni od reumatske groznice s promjenama na srcu, te pacijenti oboljeli od mišićne distrofije i multiple skleroze,  HIV pozitivne osobe i pacijenti oboljeli od AIDS-a, lica s posebnim potrebama u kolektivnom smještaju, zdravstveni radnici na infektivnim klinikama/odjelima i jedinicama intenzivne medicine.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.