Banja Vrućica, najveći zdravstveno-turistički centar u Republici Srpskoj: Biser prirode koji su čuvali i Rimljani

U srcu prirode, obgrljen blagim brežuljcima, obroncima planine Borja i spojen sa prostranom ravnicom doline rijeke Usora, na 230 metara iznad mora, smjestio se veleljepni kompleks od kojeg zastaje dah. To je “Banja Vrućica” – najveći zdravstveno – turistički centar u Republici Srpskoj, nepresušni izvor termomineralnih voda, čistog vazduha, mira, tišine i zdravlja.

Najstariji dokazi o istorijatu “Banje Vrućice” nadomak Teslića datiraju još iz rimskog perioda. Kod iskopa su pronađeni rimski novčići gdje su darivali lijek za zdravlje. Pouzdani podaci o mogućnostima korišćenja ljekovite termomineralne vode su iz perioda austrougarske vladavine u BiH. Tada počinju prva naučna istraživanja kvaliteta mineralnih i termomineralnih voda BiH, a narod je znao, prenosilo se i “s koljena na koljeno”, da je voda zdrava, da otklanja bolove, podmlađuje, te su je koristili u domaćinstvu za piće i pripremu hljeba, a potom i za liječenje. Ljekovitost mineralne vode banje Vrućice koristili su pored Rimljana i Turci, koji su njen značaj podigli do samog kulta, a danas je to najopremljeniji centar za prevenciju, liječenje, rehabilitaciju, turizam, ugostiteljstvo, kongrese, seminare i rekreaciju. Ovaj zdravstveno-turistički kompleks najveći je banjski centar u Srpskoj i staje rame uz rame sa mnogim regionalnim i evropskim centrima ovog tipa.

U predivnom prirodnom okruženju šume i zelenila, sa izvorima termomineralnih voda jedinstvenih karakteristika ponosno nosi titulu najpoznatije turističke destinacije unutar granica Republike Srpske i BiH, a put do toga popločan je dugogodišnjom tradicijom, prirodnim faktorima, savremenom opremom i stručnim kadrom.

Od sedam od 107

Termomineralna voda, kao najvažniji prirodni resurs, geografski položaj te uređeni kompleks i izgrađeni kapaciteti doprinijeli su da danas “Banja Vrućica” pruža širok spektar zdravstvenih i turističkih usluga.

Zdravstveni programi, kongresni kapaciteti, sportsko-rekreativni sadržaji, velnes i drugi pružaju bezbroj mogućnosti za odmor, zdravlje, uživanje u predivnom prirodnom okruženju. Stalni rast nivoa i kvaliteta usluga u korak sa svijetom, moto je na kome počiva ponuda usluga. Topla ljudska riječ i osmijeh, specifični za ljude ovog podneblja, nezaobilazni su, što gosti “Banje Vrućice” umiju prepoznati, pa i oni koji dođu prvi put, postanu vjerni posjetioci ovog prelijepog i nesvakidašnjeg ambijenta.

Zdravstveno – turistički kompleks “Banja Vrućica” čine četiri hotela sa oko 1.000 ležajeva. To su “Kardial”, “Posavina”, “Hercegovina” i “Srbija”, sa modernim sobama visokog nivoa, a uskoro bi trebalo da im se pridruži još jedan čija je gradnja započeta. Riječ je o krupnom projektu koji treba da zauzme 4.000 kvadrata.

Iz “Banje Vrućice” poručuju da su dobrim poslovanjem, vizijom i ulaganjima uspjeli da prošire ponudu čime su razbili i stereotipe da su mjesta poput ovog isključivo za starije osobe koje u ulozi gosta dolaze kako bi riješili ili ublažili određene zdravstvene tegobe.

U kompleksu dočekao nas je izvršni direktor za operacije i marketing Aleksandar Radošević koji je naglasio da je njihov stalni cilj unapređenje ponude kako bi privukli što više turista, kako domaćih tako i stranih, i uvjerili ih na licu mjesta zbog čega su top destinacija u Srpskoj.

– Uz zdravstveni program, koji jeste okosnica “Banje Vrućice” i ima tradiciju dužu od vijeka, u proteklih desetak, 15 godina smo razvili brojne prateće sadržaje, kao što su kongresni, sportsko-rekreativni i velnes program – istakao je Radošević. Banja je, kada je riječ o zdravstvenom programu, poznata daleko izvan granica Srpske po rehabilitaciji kardiovaskularnih bolesnika.

– Jedini smo u Republici Srpskoj, a jedni od rijetkih u regionu koji se bave tom vrstom rehabilitacije, zahvaljujući specifičnim karakteristikama termomineralne vode na kojoj je banja nastala i razvila se. Njena temperatura je 38 stepeni na izvoru, a od 32 do 34 u kadama. Ima prirodni ugljen-dioksid koji širi krvne sudove. Osim djelotvornosti kod kardiovaskularnih bolesnika, u ponudi je i rehabilitacija. Osim rehabilitacije, na ovoj adresi imaju i širok spektar drugih medicinskih usluga kao što su, između ostalog, dijagnostičke usluge, laboratorija, aparat za mjerenje gustine kostiju, stomatološku ambulantu i apoteku – rekao je Radošević.

Naglasio je da su Rimljani, inače, bili poznati po korišćenju termomineralnih voda.

– Naša voda je takvih karakteristika da ima samo izliv, i u davna vremena na ovom području se samo izlivala tako da su već Rimljani počeli to da koriste. U muzeju u Sarajevu se nalaze rimski novčići koji su pronađeni na mjestima starih izvora “Banje Vrućice”. Moderna istorija kreće 1919. godine kada je šumarski inžinjer Simo Krstić došao iz Beograda, otkupio zemlju od lokalnog bega i počeo da uređuje izvore. Prvo je napravio uređen izvor, a zatim prvo zatvoreno kupatilo. Prve hotele gradi već dvadesetih godina prošlog vijeka – kazao je Radošević.

Podzemni hodnici

Svi objekti „Banje Vrućice” povezani su podzemnim hodnicima koji se griju sa terapijskim centrom, koji se prostire na 4.000 kvadrata, tako da i tokom hladnih i kišovitih dana gosti koji su na zdravstvenom programu mogu da hodaju od objekta do objekta, bez potrebe da izlaze napolje.

– Sam terapijski centar je komforan i pruža svu udobnost u terapijama – istakao je Radošević.

Velnes program rezervisan je za hotel “Kardial”, gdje je i najveći centar tog tipa u Republici Srpskoj koji se prostire na više od 2.000 kvadrata, sa unutrašnjim bazenom i vanjskim koji se koristi u ljetnim mjesecima.

– Nudimo svijet sauna, masaža, fitnesa te bjuti centar, a sportsko-rekreativni program nudi dva fudbalska stadiona, sa vještačkom i prirodnom travom, teniski teren i otvorene terene za male sportove. Hotel “Kardial” je jedan od najvećih kongresnih centara. Imamo šest kongresnih salona, od 15 mjesta, do četiri sale sa 400 mjesta. Naši klijenti su sve veće kompanije u Srpskoj i BiH, zatim nevladine organizacije, međunarodne institucije, strane ambasade i mnogi drugi – naglasio je Radošević.

“Banja Vrućica” je od početka snažno podržala projekat turističkih vaučera u RS te su lideri po broju realizovanih.

– Kod nas je iskorišćeno oko 40 odsto svih vaučera. Napravili smo posebnu ponudu koju smo prilagodili tom republičkom projektu – rekao je Radošević, dodavši da su sve informacije o ponudama dostupne na njihovoj zvaničnoj internet stranici.

Kulinarska ponuda je, s druge strane, priča za sebe. U spoju tradicionalnih jela i internacionalne kuhinje uživaju nepca. Za svakoga, kako kažu, ima po nešto. Za sve koji imaju zdravstvene probleme tu su i posebni režimi ishrane, odnosno dijetalne menije prilagođene njima.

Punjenje baterija

Osim što tokom boravka, gostima pružaju vrhunsko uživanje unutar objekata koji su u sastavu najvećeg republičkog zdravstveno-turističkog kompleksa, na dnevnom redu je uživanje u čarima prirode koja ga okružuje. Jedna od preporuka rukovodstva je uživajte u, kako kažu, najprirodnijem načinu uklanjanja stresa – dugim šetnjama ili vožnjom biciklom.

Od svježeg vazduha cirkulacija će proraditi, a tijelo naći snage za novi dan u terapeutskom dejstvu prirode. Dobrobit ovakve rekreacije pored dobre zabave jeste i ubrzavanje metabolizma, koje uslovljava smanjenje tjelesne težine i oblikovanje tijela.

U kompleksu “Banja Vrućica” svim gostima i posjetiocima na raspolaganju je sedam kilometara uređenih staza za šetanje i biciklizam, ali i posjete lokalitetima koji su im u blizini poput vodopada i Vučje planine.

Oporavak od “kovida 19”

U kompleksu “Banja Vrućica” je aktivan i program rehabilitacije pacijenata koji su zbog zaraze virusom korona bili hospitalizovani.

– Svi osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, koji su liječeni u bolnicama od “kovida 19” imaju mogućnost da dođu na rehabilitaciju u trajanju do 28 dana kod nas po pojednostavljenoj proceduri. To je svojevrsni gest i republičkog Fonda i Vlade da pacijentima koji su najteže prišli omogući ovaj vid dodatne rehabilitacije kako bi se što prije, te brže i lakše oporavili i vratili u svoje životne tokove – dodao je Aleksandar Radošević.

“Bistrica” pojačala redove

U vlasništvu “Banje Vrućice” od novembra prošle godine je i hotel “Bistrica” koji se nalazi na Jahorini. Hotel su, kako je posjetio Aleksandar Radošević, preuzeli u toku zimske sezone tako da nije bilo vremena za renoviranje.

– Kratkoročni plan je da se hotel renovira. Da li će to biti u toku ove ili naredne godine, još nije definitivno odlučeno. Uglavnom, definitivni plan, sa druge strane, jeste da sve što smo naučili u poslovanju “Banje Vrućice” primijenimo i u tom hotelu na Jahorini. Vjerujem da su gosti koji su dolazili ove zime u “Bistricu”, mogli da budu zadovoljni uslugom i odnosu prema gostu. Mi radimo domaćinski – zaključio je Radošević.

Čubrin gaj

“Banja Vrućica” se prostire na 75 hektara površine. Njen sastavni dio je i šuma koja nosi naziv Čubrin gaj, po čuvenom doktoru Branku Čubriloviću koji je došao pedesetih godina i 1959. godine oformio centar za liječenje kardiovaskularnih bolesti.

– I kroz tu šumu imaju uređeni izvori, a na nekih pet šest kilometara od banje nalazi se srednjovjekovni stećak vojvode Momčila – rekao je Aleksandar Radošević, piše glassrpske.com.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.