Autoput kroz Tešanj koštat će 182 miliona KM

Opštinski načelnik Suad Huskić i Pomoćnik Opštinskog načelnika Nadir Medarić posjetili su JP Autoceste FBiH kako bi sa generalnim direktorom Elmedinom Voloderom i direktorom za građenje Ešefom Džafićem, razgovarali o gradnji Koridora Vc kroz opštinu Tešanj.

Za dionicu Putnikovo Brdo-Medakovo su izdata sva rješenja o eksproprijaciji, njih 279, za eksproprijaciju 524 parcela. Preostalo je da Autoceste FBiH kompletiraju sporazume sa vlasnicima. Procijenjena vrijednosti je cca 30 miliona KM za otkup parcela sa ili bez objekata.

U toku je eksproprijacija trase za brzu cestu Tešanj-Tešanjka, što finansira Opština Tešanj. JP Autoceste FBiH će platiti gradnju (oko 7 miliona KM), a Opština Tešanj je već platila projekat. Isprojektovana je regulacija rijeke Tešanjke i to će finansirati JP Autoceste FBiH. Vodovod do Tešanjke (zbog radova oko postojećih bunara) je isprojektovan (Opština Tešanj), najava je da će finansirati JP Autoceste FBiH.

Prema sadašnjim informacijama iz Sarajeva do polovine 2022. godine može se očekivati početak radova. Autoput kroz Tešanj koštaće 182 miliona KM , a planirani rokovi su 2 godine.

Za dionicu Medakovo-Ozimice je u toku eksproprijacija koja bi trebala biti završena u prvom kvartalu 2022. godine. Ukupno je riječ o 621 parceli i 432 predmeta. Put Jablanica-Trepče će biti finansiran kroz gradnju Koridora. Najavljeno je da će biti formiran put kroz Predvojničku (Kiseljak) na Kahvicu, zbog deponije materijala. Ovaj put će omogućiti i skraćivanje puta kroz Crni Vrh.


Više informacija OVDJE


Sastanak je takođe iskorišten da se direktori informišu da postoje određene reakcije sa terena za dio projekta i dio eksproprijacije (Kraševo, Jablanica, Karadaglije). Primjedbe se odnose na pristupne puteve, linije eksproprijacije, blizinu stambenih objekata i slično. Dogovoreno je da Opština Tešanj napravi pregled svih takvih slučajeva i da se organizuje tematski sastanak na tu temu.

Izvor: akta.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.