Zdravstveni radnici finansiraju ekonomski oporavak RS

Na računima Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske do sada je uplaćeno oko 58 miliona KM, kazali su iz Ministarstva finansija RS. Od tog iznosa 50 miliona KM je izdvojeno iz budžeta, 3,7 miliona se odnosi na uplate budžetskih korisnika odnosno njihovih dobrovoljnih izdvajanja iz ličnih primanja a ostatak su donacije pravnih i fizičkih lica.

Zanimljivo je da značajan dio ovih uplata siže od zravstvenih radnika koji se navodno dobrovoljno odriču dijela plate kako bi pomogli ekonomski oporavak RS!

Podsjetimo, Vlada RS je otvorila posebne račune Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske, kako bi se doprinijelo očuvanju radnih mjesta i pomoglo onim pojedincima I firmama koji su najviše pogođeni mjerama za suzbijanje pandemije.

Doprinos prikupljanju sredstava u ovaj Fond, kako tvrde u Vladi RS, je lični humani gest svakog pojedinca. Nezvanične informacije koje su kolale društvenim mrežama govore da se na uspolenike ipak vrši pritisak da pristanu na ovaj dodatni namet.

Spisak onih koji su odlučili da se odreknu dijela primanja objavljuje se na stranici koronavirususrpskoj.com koju je pokrenula Vlada RS.

Zanimljivo je da posljednjih dana najviše uplata u ovaj Fond vrše zdravstvene ustanove, bolnice i domovi zdravlja.  

Tako su 7. maja uplate izvršili Bolnica Istočno Sarajevo i Specijalna bolnica Mlječanica Kozarska Dubica, te domovi zdravlja Vlasenica, Ozren Petrovo, Sveti Sava Teslić, Rudo i Ljubinje. 

Dan ranije uplate su izvršili domovi zdravlja Ugljevik i Modriča, dok su 5. maja novac uplatili, kada je riječ o zdravstvenim ustanovama, Bolnica dr. Mladen Stojanović Prijedor, Opšta bolnica Sveti apostol Luka, Opšta Bolnica Gradiška i Bolnica Trebinje (izdvajanja iz neto primanja zaposlenih).

Prije toga su novac uplatili i domovi zdravlja Ugljevik, Modriča itd.

Osim zdravstvenih ustanova, uplate su izvršila i druga pravna i fizička lica, a cijeli spisak dostupan je OVDJE.

D. Sinanović

Izvor: biznisinfo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.