Vlada ZDK i Opština Tešanj grade novu školu u Medakovu (Foto)

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić i načelnik Opštine Tešanj Suad Huskić položili su kamen temeljac za izgradnju nove zgrade OŠ „Medakovo“ u Tešnju. Prvu fazu radova finansiraju Vlada ZDK i Opština Tešanj sredstvima u iznosu 250.000 KM.

Ministar Kozlić je izrazio zadovoljstvo što učestvuje u izgradnji nove škole u Medakovu, ističući da je znanje prioritet nad svim prioritetima te da je opredjeljenje ove vlade ulaganje u školsku infrastrukturu.

„Danas je u Tešnju lijep dan i još ljepši povod, jer počinje gradnja prve nove škole nakon rata. Napominjem da smo prošle godine otvorili jednu novu školu u Zenici, ove godine otvaramo u Visokom i počinjemo gradnju škole u Medakovu, a iduće godne počinjemo graditi najmanje još jednu novu školu“, rekao je Kozlić.

Načelnik Huskić je rekao da je sretan što izgradnja škole počinje na lokalni praznik 9. septembar, Dan oslobođenja općine Tešanj od fašizma, te je zahvalio na podršci Vladi ZDK. Očekuje se da prva faza radova bude završena do kraja godine.

„U narednoj godini smo kao opština spremni sufinansirati nastavak izgradnje i očekujemo da ćemo dogodine imati gradnju objekta iznad temelja. Ukupna vrijednost investicije je oko 2 miliona KM i vjerujem da ZDK zajedno sa Opštinom Tešanj i ostalim izvorima finansiranja koje ćemo koristiti optimalno može završiti za četiri godine“, rekao je Huskić.

Premijer Mirza Ganić je rekao da je Vlada ove godine opredijelila 12 miliona KM za razvoj školske infrastrukture, od čega je značajan dio namijenjen za projekte u opštini Tešanj. Posebno je naglasio sinergiju i dobru povezanost vlasti ovog kantona i opštine, jer Opština Tešanj vrlo često učestvuje u finansiranju kantonalnih projekata, kao što je slučaj i sa školom u Medakovu.

„Želim da se zahvalim Opštini Tešanj koja je možda i jedini primjer na području ZDK, koja ide korak naprijed i učestvuje u svim projektima. U takvim situacijama se ne može desiti da Vlada ne želi da učestvuje u razvoju lokalne infrastrukture“, rekao je Ganić, navodeći da je Tešanj svijetli primjer razvoja lokalne infrastrukture i saradnje, koji bi trebale slijediti sve opštine u ovom kantonu.

Premijer Ganić je prisustvovao i svečanom puštanju u rad novog proizvodnog pogona kompanije „Inžinjering“ Jelah, koja se bavi proizvodnjom prednapregnutih armaturnih betonskih konstrukcija, a zapošljava oko 100 radnika. Vrijednost ove investicije je 2 miliona KM.

Premijer ZDK je u okviru obilježavanja 9. septembra, Dana oslobođenja opštine Tešanj od fašizma, položio cvijeće i odao počast na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima, saopštila je Pres-služba ZDK.

Izvor: akta.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.