Virusom korona zaraženo još sedam ljudi u Srpskoj, među njima i ljekar iz Doboja

BANjALUKA – U Republici Srpskoj potvrđeno je sedam novih slučajeva zaraze virusom korona, potvrdio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Time se ukupan broj slučajeva zaraze virusom sa 114 povećao na 121.

– U posljednja 24 časa testirano je 75 lica. Kada je riječ o osobama za koje je utvrđeno da su pozitivne na virus korona, tri su iz Kozarske Dubice, dvije iz Gradiške, te po jedna iz Banjaluke i Doboja. Sve osobe su u kućnoj izolaciji ili su u karantinu – rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je predstavio informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Srpskoj.

Kada je u pitanju Doboj, dodao je, u pitanju je ljekar iz dobojske bolnice, koji nije radio posljednjih sedam dana.

– Biće ispitani svi njegovi rizični kontakti. Kada je u pitanju Gradiška, to je sekundarni kontakt, koji je u vezi sa trećim banjalučkim klasterom – pojasnio je Šeranić i dodao da će sve osobe kojima se potvrdi virus korona biti prebačene u karantin u Banjaluci.

Dodao je da je u Kozarskoj Dubici u pitanju porodični slučaj. 

– U Banjaluci je potvrđen slučaj porodičnog kontakta sa suprugom – pojasnio je Šeranić.

U posljednja 24 sata testirano je ukupno 75 osoba, od toga je 31 osoba iz karantina u Gradišci i svi su negativni. Šeranić je dodao i da je juče počelo testiranje osoba smještenih u karantinu u Šamcu.

– Na odjelu na UKC-u RS je 21 osoba, od kojih 10 čeka rezultate i osobe na klinici koje su sa srednje teškom i teškom slikom – rekao je Šeranić.

Dodao je da je pod zdravstvenim nadzorom u RS 16.443, dok je 1.041 osoba izašla iz nadzora.

Kada su u pitanju karantini, trenutno je u Gradišci smješteno 49 osoba, od čega je njih 28 iz Republike Srpske, a 21 je iz FBiH.

– Svi koji imaju negativan test upućuju se u karantine u lokalnim zajednicama gdje će se ispratiti u narednih 14 dana u skladu sa procjenom stanja same osobe, a one osobe kod kojih se potvrdi da su pozitivne u karantinskom smještaju na granici, bilo da se radi o Gradišci ili o Šamcu, će bitic poslate u karantinnski smještaj sa pozitivnim osobama kao što je to slučaj sa Banjalukom -rekao je Šeranić.

Govoreći o karantinu formiranom u Studentskom centru Nikola Tesla u Banjaluci, ministar zdravlja je rekao je od juče 20 osoba smješteno u ovaj objekat.

– I danas se nastavljaju aktivnosti i očekujemo da će biti kompletirano stanje svih koji će se naći u ovom smještaju – rekao je Šeranić.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.