Vaučeri namamili domaće goste

Turistički vaučeri za putovanja, koje su lani koristili stanovnici Srpske, spasli su domaći turizam od potpunog kraha, a produžetak mogućnosti njihovog korišćenja do kraja juna ulivaju nadu da destinacije ni ove godine neće biti puste.

To potvrđuje i slika sa planina gdje su smještajni kapaciteti gotovo popunjeni, dok gostiju ne manjka ni u banjama, etno-selima i drugim turističkim mjestima širom Srpske.

Direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović istakla je za “Glas Srpske” da je u 2020. godini iskorišćeno 25.814 turističkih vaučera, najviše u Zdravstveno-turističkom centru “Banja Vrućica”, Trebinju i na Jahorini. Kako kaže, vaučeri se mogu iskoristiti u 90 smještajnih objekata.

– Vaučeri su lani zaista bili spas za turistički sektor. Niko nije trčao za zaradom, bilo je važno samo da budu sačuvana radna mjesta, jer je turizam najpogođeniji u pandemiji, ne samo u Srpskoj nego u cijelom svijetu. Zahvaljujući vaučerima lani smo uspjeli da povećamo posjete domaćih turista, a tako će, vjerujem, biti i ove godine – kazala je Jovanovićeva.

Dodala je da je sigurna da će stanovnici koji su lani za putovanje koristili turističke vaučere i ove godine to pravo iskoristiti.

– Osim vaučera, veliku ulogu u spasavanju ovog sektora odigrale su i druge mjere Vlade RS, ali i kampanja “Doživi Srpsku”, koja je promovisala prirodne i turističke ljepote Republike – istakla je Jovanovićeva.

Izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju u “Banja Vrućici” Aleksandar Radošević istakao je da su vaučeri došli kao melem na ranu.

– Da nije bilo vaučera, turizam bi u Srpskoj doživio potpuni krah. Vaučeri su, takođe, motiv građanima da bolje upoznaju Srpsku, jer su mnogi od njih po navici godišnji odmor provodili u inostranstvu, a sada mogu da vide da se slična takva kvalitetna ponuda po povoljnijim cijenama može i ovdje pronaći – istakao je Radošević.

Dodao je da je u ovom zdravstveno-turističkom centru lani iskorišćeno oko 10.000 vaučera.

– Veliko interesovanje domaćih turista vlada i za smještaj u hotelu “Bistrica” na Jahorini, posebno sada tokom praznika – kazao je Radošević.

Mnogo zahtjeva za korišćenje vaučera u prošloj godini dobili su i u trebinjskom hotelu “Integra”, posebno u ljetnom periodu, dok interesovanje za smještaj ne izostaje ni tokom zimskih dana.

– Za novogodišnje praznike bili smo puni, iako kod nas nema snijega. Uglavnom to su bili stanovnici Srpske koji su željeli da iskoriste vaučere i uživaju u suncu – kazala je direktorica hotela “Integra” u Trebinju Branka Ilić.

Menadžer motela “Bijele vode”, koji se nalazi u srcu Nacionalnog parka “Kozara”, Vladislav Mirković kaže da je svakodnevno imaju gostiju.

– U projekat turističkih vaučera uključili smo se jer imamo šta da ponudimo, što potvrđuje činjenica da gotovo svakodnevno stižu zahtjevi za korišćenje vaučera kod nas u motelu – rekao je Mirković.

Projekat realizacije turističkih vaučera počeo je 15. juna. Vlada RS je ranije donijela odluku za dodjelu turističkog vaučera od 100 KM svakom punoljetnom građaninu RS, koji izvrši rezervaciju u ugostiteljskom objektu za smještaj u minimalnom trajanju od dva noćenja. Dva korisnika mogu da iskoriste dva vaučera za minimalno tri rezervisana noćenja.

Noćenja

Prema riječima Nade Jovanović u periodu od januara do novembra prošle godine u Srpskoj je ostvareno 500.596 noćenje turista, što je za 44,6 odsto manje u odnosu na isti period prethodne godine.

– Za jedanaest mjeseci prošle godine Srpsku je posjetilo 175.837 turista, a najviše u januaru i februaru. Tu sezonu ćemo pamtiti kao jednu od sjajnih. U martu i aprilu nije bilo noćenja zbog pojave virusa korona, tek na ljeto, nakon popuštanja mjera i otvaranja granica, turisti su ponovo počeli posjećivati destinacije u Srpskoj – kazala je Jovanovićeva.

Izvor: glassrpske.com Autor: Danijela Bajić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.