Ukinuta zabrana kretanja starijima od 65, matura neće biti. Ispiti na fakultetima od 1. juna

Licima starijim od 65 omigućava se slobodno kretanje, rekla je Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS nakon sjednice Republičkog štaba.

Na sjednici Štaba su doneseni zaključci o ograničenju kretanja lica starijih od 65 godina, te je odlučeno da se oni mogu slobodno kretati. Zaključak stupa na snagu danom donošenja.

Takođe je donesen i Zaključak o zabrani organizovanja maturskih večeri u RS.

Moramo da zabranimo organizovanje maturskih večeri. Za sprovođenje ovog Zaključka zadužuju se osnovne i srednje škole u RS„, rekla je Trivićeva.

U Republici Srpskoj nastava u osnovnoj školi završava se 12. juna, dok će deveti razredi nastavu završiti. 29. maja.

Maturanti srednjih škola školsku godinu završiće 20. maja, dok će za ostale srednjoškolce kraj školske godine biti 17. juna.


Rajčević: Ispiti od 1. juna, omogućiti polaganje i pismenim putem

​BANJALUKA – Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u Vladi Republike Srpske, rekao je da će studenti imati pet ispitnih rokova u osam termina u periodu od 1. juna do 30. oktobra.

Rajčević je pojasnio da će ukoliko odgovorni nastavnik ne bude mogao prisustvovati ispitu (gostujući profesori), studentima biti omogućeno polaganje ispita pismenim putem.

Rekao je i da će svim studentima koji su regulisali ljetni semestra biti evidentirana odslušana online nastava.

Pojasnio je da će rokovi biti podijeljeni kao jedan aprilski rok, dva roka u junsko-julskom terminu, jedan u avgustu, dva u septembru, te dva u oktobru.

Rajčević je rekao i da će se prijemni ispiti za novu genaraciju studenata organizovati 1. i 2. jula.

Istakao je da je će akademskoj 2020/2021. godini na prvu godinu prvog ciklusa na javnim visokoškolakim ustanovama biti upisano 4.016 studenata.

„Do sada smo primili više od 2000 prijava za testiranje na virus korona od studenata iz Republike Srpske koji studiraju u inostranstvu“, rekao je Rajčević.

Rekao je da je Vlada Republike Srpske jedina vlada u regionu koja je na sebe preuzela finansiranje testiranja svojih studenata koji studiraju u inostranstvu.


Vlada RS predložila ukidanje vanrednog stanja, odluka na NS RS

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske, na današnjoj sjednici u Banjaluci, donijela je uredbu o ukidanju vanrednog stanja u RS, rekla je Zora Vidović, ministar finansija u vladi Republike Srpske.

Kako je pojasnila, sva dalja procedura je sada na Narodnoj skupštini RS.

Nakon što iz Vlade stigne zahtjev i konačan prijedlog dnevnog reda, Kolegijum Narodne skupštine zaključio je da se sjednica Kolegijuma za zakazivanje 13. posebne sjednice, na kojoj će biti dogovoren tačan termin održavanja sjednice i utvrđen Prijedlog dnevnog reda, održi telefonskim putem.

Juče je dogovoreno i da se 13. posebna sjednica Narodne skupštine održati u konferencijskoj sali Vlade Republike Srpske koja je, u odnosu na druge sale, najadekvatnija s obzirom na postojeće tehničke uslove i uvažavajući stručno mišljenje u vezi sa epidemiološkim uslovima prouzrokovanim virusom korona.

Narodna skupština Republike Srpske 28. marta je na 12. posebnoj sjednici usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed korona virusa 2019-nCoV.

Izvor: nezavisne.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.