Turističke agencije u bezizlaznoj situaciji: Samo Vlada RS može pomoći

I dok su svi čekali 11. maj, jučerašnji dan kada je situacija značajno počela da se mijenja, turističke agencije našle su se među onima koji najviše osjete posljedice korona virusa. One još uvijek nisu počele sa radom, a kako većina njih kaže tako će ostati do daljnjeg.

Osim problema sa zatvorenim granicama, pred njih je stavljeno još izazova: potražnja uplaćenih avansa i neravnopravan položaj sa ostalim djelatnostima koje nisu mogle da rade prethodna dva mjeseca.

Naime, iz Udruženja turističkih agencija ATARS kažu da se problem ogleda u tome što turističke agencije prethodna dva mjeseca nisu radile, iako se po propisima vodi da njihov rad nije bio zabranjen, te su mogle raditi. Zbog toga, ispred turističkih agencija poslali su Zahtjev Ministarstvu trgovine i turizima jer smatraju da su oštećeni kada je riječ o finansijskoj pomoći.

– Tražili smo da nas gledaju kao i sve ostale djelatnosti kojima je bio onemogućen rad, prije svega subvencioniranje plata, doprinosa i poreza na platu zaposlenih radnika u turizmu. A osim toga i uvođenje vrijednosnih vaučera za aranžmane koji su uplaćeni prije pojave ove cjelokupne situacije sa virusom – izjavio je Mladen Račić, vlasnik t.a. Kompas i član Upravnog odbora ATARS-a.

Uplaćeni avansi nisu na računima turističkih agencija

U razgovoru sa nekoliko turističkih agencija dolazimo do jedinstvenog odgovora: svi avansi uplaćeni za ljetovanja, više nisu na našim računima.

Kako objašnjavaju, kada neko uplati avans za ljetovanje ili bilo koje putovanje, kako bi potvrdili rezervaciju, oni avans prosljeđuju svojim partnerima (većim turističkim agencijama ili direktno hotelima).

– To je razlog zbog kojeg mi nismo u mogućnosti i prilici da ljudima vratimo uplaćeni novac. Mi smo u problemu i trebamo podršku vlasti – rekla je Obrenka Milinović iz turističke agencije “In travel”.

Rješenje ove situacije jeste razlog za uvođenje vaučera kojima bi putnici sačuvali novac, tako što bi vaučer vrijedio, zavisno od situacije, za neko drugo putovanje ili isto, ali u nekom drugom terminu. Ukoliko vaučer ne bi bio odobren, moglo bi se desiti da uplaćena sredstva budu ugrožena i nepovraćena.

Kada agencije počinju sa radom?

Iz agencije “In travel” kažu da je njihov rad obustavljen do daljnjeg.

Vlasnik turističke agencije “Kompas” smatra da prije 1. juna nema načina da se počne raditi, jer i avioni i autobusi ne voze.

Predstavnici agencije “Bis travel” takođe ne planiraju otvarati do daljnjeg, ali kažu da se njihov rad u velikoj mjeri zasniva na saradnji sa školama i da im se škole već javljaju, te zbog tog smatraju da će najkasnije u septembru imati putovanja za škole, a nadaju se da će od juna moći i sa ostalim klijentima raditi.

Hoće li turističke agencije otići u stečaj?

Iz turističkih agencija kažu da do sada nisu otpustili ni jednog radnika i da ukoliko ne dobiju traženu pomoć postoji realna mogućnost za odlaskom u stečaj.

Ono što navode kao posljednje što bi željeli, ali ako bude potrebe pokrenuće protestnu vožnju praznim autobusima, kako bi dodatno skrenuli pažnju na veliki problem turističkog sektora.

Izvor: srpskacafe.com / banjaluka.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.