SMIJEŠNI, A VAŽEĆI ZAKONI

Nijemci kažnjavaju ako ostanete bez goriva, Švicarci ako prekasno puštate vodu u zahodu

U svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Grupa entuzijasta s američkog Sveučilišta Olivet Nazarene nedaleko od Chicaga nedavno je sakupila i objavila stotinjak ovakvih uvrnutih, zbunjujućih i čudnih, a još važećih zakona. Nama su možda smiješni, ali Amerikancima možda i nisu, naročito ako se netko zainati i odrapi im kaznu zbog brka ili zato što im je pivo draže od mlijeka. Evo nekih od najzanimljivijih

Dopustite li svome magarcu da spava u kadi, prijatelji će vas smatrati šašavim. Učinite li to u američkoj saveznoj državi Arizoni, prekršili ste zakon.

U Arkansasu je na snazi zakon prema kojemu ne smijete pačića obojiti u plavo i prodavati ga ukoliko ih najmanje pola tuceta ne obojite u plavo i ne prodajete odjednom.

Zakon Aljaske zabranjuje promatranje losova iz zrakoplova, izbacivanje losova iz zrakoplova, a istima je zabranjeno parenje na ulici. Vrijedi i danas.

Brkovi su protuzakoniti u Indiani ako njihov vlasnik ima tendenciju ljubljenja drugih osoba. U Wisconsinu je zakonski zabranjeno ne piti mlijeko, a u Louisiani će vas kazniti s 500 dolara ako nekome kućnom dostavom naručite pizzu bez njegova znanja

Dakako, u svakoj zemlji možete naći neobične, arhaične, smiješne zakone s apsurdnim ograničenjima i propisima kojih se malo tko ili nitko ne pridržava, ali su i danas na snazi kao zaboravljeni relikti nekih drugih vremena. Englezi se doista mogu pohvaliti dugovječnim zakonima – neki datiraju iz 14. stoljeća. Prema jednom iz 1322. svaki nasukani kit na obali i ulovljena jesetra pripadaju monarhu. Držeći se strogo toga, ribar Robert Davies je 2004. jesetru tešku 40 kilograma, ulovljenu na obalama Wallesa, prvo ponudio Elizabeti II, na što mu se ova kraljevski kićeno zahvalila i odgovorila da s ribom radi što mu drago. Nakon toga policija je Daviesu pokucala na vrata i odrapila mu drakonsku novčanu kaznu jer je ribar prekršio drugi zakon o zabrani lova na jesetre s obzirom na to da je riječ o zaštićenoj vrsti.

Neki današnji zakoni u drugim zemljama nama su neobični i egzotični, a njima logični. U australskoj saveznoj državi Victoriji nelegalno je mijenjati žarulju ukoliko niste licencirani električar. U Engleskoj je protuzakonito umrijeti u domu parlamenta, što vrijedi i za Gornji, i za Donji dom.

Svaku petu pjesmu izvedenu na kanadskom radiju moraju pjevati domaći izvođači, čime se štiti domaća glazba. U Japanu, domovini sumo hrvača, 2009. je donesen zakon o maksimalnom obimu struka, što znači da ga muškarci stariji od 40 godina ne smiju imati većeg od 78, a žene ne veći od 89 centimetara. U suprotnom moraju na dijetu, ukoliko žele da im zdravstveno priznaje troškove liječenja. U toj zemlji zakon zabranjuje davanje otkaza zaposleniku zbog dremuckanja na radnom mjestu jer se u njihovoj kulturi njeguje kult rada, što uključuje beskonačno radno vrijeme, pa se povremeno kunjanje na poslu smatra kreativnim stankama. Uvjet je da dremuckate sjedeći, nikako ispruženi ili prebačeni preko radnog stola.

U Njemačkoj je protuzakonito ostati bez goriva na autocesti. Ako vam se to ipak dogodi, automobil morate parkirati na pomoćni trak i uključiti sirenu, a kazna za nemar iznosi 80 eura. U Alabami je nezakonito voziti s povezom na očima. Protuzakonito je u Chicagu jesti za vrijeme požara – ako se restoran zapali, ne smijete dovršiti odrezak, ma kako bio ukusan i skup.

U Arizoni zbog sječe zaštićenih kaktusa saguaro možete dobiti do 25 godina zatvora. Na Floridi je zabranjeno puštanje vjetrova u javnim prostorima četvrtkom poslije 18 sati. U 17.59 još može. U ostalim danima dopušteno je. Zašto samo četvrtkom, ne zna se. Švicarski zakon brani puštanje vode u zahodu poslije 22 sata jer njihova vlada to smatra zagađenjem okoliša bukom. Udana žena u La Pazu, Bolivija, ne smije na javnom mjestu popiti više od jedne čaše vina, dok prema zakonu Floride udana žena smije roniti samo nedjeljom.

Detaljnije na linku ispod:

Izvor: tportal.hr

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.