„Sljedeći virus biće smrtonosniji ako ne promijenimo odnos prema prirodi“

„Buduće pandemije biće učestalije, smrtonosnije i brže će se širiti, ako odmah ne prekinemo uništavanje naše životne sredine“, objavila je grupa uglednih naučnika.

Samo je jedna vrsta odgovorna za nastanak virusa Kovid-19 – to smo mi, ljudi. Ostao je otvoren mali prozor, koji nam daje šansu da odgovorimo izazovima u vezi sa ovom krizom i da pokušamo da ne posejemo seme za neke buduće“, navela je grupa naučnika u članku objavljenom na sajtu Međunarodne naučno-političke platforme o biodiverzitetu i ekosistemu (IPBES).

Profesori Džozef Setel, Sandra Dijaz, Eduardo Brondizio i Peter Dašak podsetili su na prošlogoišnje istraživanje koje je pokazalo koliki su gubici u prirodi i da je milion životinjskih i biljnih vrsta na ivici opstanka.

„Nekontrolisana seča šuma, nekontrolisano širenje poljoprivrede, rušenje, bušenje, građenje, širenje gradova, urbanih područja, ugrožavanje divljih životinja… sve to je dovelo do ‘savršene oluje’ koja sada nosi virus i ugrožava čoveka“, istakli su naučnici.

Drugim, rečima, priroda nam se sveti!

Oni su upozorili da je ovo tek početak, jer u prirodi, veruje se, postoji oko 1,7 miliona neidentifikovanih virusa za koje se zna da mogu da utiču na čoveka.

Zato pozivaju sve vlade ovog sveta da se urazume i da zaista učine korake na očuvanju prirode, ali i zajednička ulaganja u zdravstvene sisteme, pogotovo u siromašnim zemljama i onima koje mogu da budu prve na udaru.

Izvor: mondo.rs

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.