Pušite cigaretu prije spavanja? Evo zašto to ne biste trebali raditi

Konzumacija kafe ili čaja neposredno prije spavanja ne utječe na kvalitet sna, pokazuje novo istraživanje koje su proveli američki naučnici.

U članku u listu Independent objavljeno je istraživanje naučnika s Univerziteta Florida Atlantic i Harvard Medical School. Naime, oni su tokom 5.164 dana pratili način na koji spava 785 ispitanika bilježeći koliko unose kofeina, alkohola i nikotina.

Tim je potom uporedio unos kofeina, alkohola i nikotina, s rezultatima dnevnika o snu i senzorima na zglobovima ispitanika koji su prikupljali podatke o dužini i kvaliteti sna.

Istraživanje je pokazalo kako nikotin i alkohol utiču na san, dok kofein nema uticaja.

Također, cigareta prije spavanja dužinu sna kod ljudi koji imaju problem s nesanicom, skraćuje za 42 minute. Istraživanje je pokazalo i kako nikotin koji se u organizam unosi tokom noći, dužinu sna smanjuje za skoro 43 minute.

Dr. Christine Spadola s Univerziteta Florida Atlantic u članku za list Sleep navodi kako konzumacija nikotina i/ili alkohola u periodu od četiri sata prije spavanja uzrokuje lošiji kontinuitet sna u odnosu na noć kada se oni ne konzumiraju.

S druge strane, naučnici nisu pronašli poveznicu između unosa kofeina unutar četiri sata prije spavanja s bilo kojim od parametara sna.

Izvor: radiokameleon.ba / Radiosarajevo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.