Prvi put u istoriji: Cijena nafte pala ispod nule!

Cijena nafte pala je danas na najniži nivo u istoriji trgovanja.

Razlog su rasprodaje na svjetskim tržištima zbog nesigurnosti oko skladišnih kapaciteta za naftu koja trenutno ne može da se proda.

Potražnja za sirovom naftom dramatično je pala zbog zamrzavanja ekonomske aktivnosti u velikom broju zemalja zbog pandemije korona virusa.

Cijena referentnog američkog brenda nafte West Texas Intermediate (WTI) prvo je danas pala do 50 odsto, na iznos od samo 9 dolara po barelu, što je najmanja cijena od 1998. i najveći dnevni pad od 1982., javlja Business Insider.

Taj pad je, međutim tokom dana, nastavljen i dalje, pa je WTI u jednom trenutku pao ispod 5 dolara, zatim i ispod tri dolara po barelu. To je bio pad od čak 84 odsto, na najniži nivo od početka trgovanja tzv. futures odnosno budućim ugovorima o kupovini ovog brenda nafte. Trgovanje je počelo 1983.

Cijena je, međutim, nastavila nezaustavljivo da pada sve dok nije dostigla nulu, a u jednom trenutku je pala i ispod nule, na negativnu cijenu, javlja CNN.

U međuvremenu cijena se „oporavila“.

Cijena može da se prati na stranici za praćenje i analizu tržišta DailyFX.

U pitanju je pad cijene od nevjerovatnih 99,95%.

Britanski referentni brend nafte Brent Crude imao je mnogo manji pad od 6,6%, na iznos od 26,23 $ po barelu na najnižoj tački. Trenutno je i dalje stabilan na toj cijeni.

Ipak, dramatičan pad prvenstveno je rezultat tehničkih okolnosti trgovanja.

Naime, naftom se na svjetskim tržištima trguje već spomenutim futures ugovorima, koji ističu u utorak.

Zbog toga mešetari pokušavaju da se riješe svojih ugovora kako ne bi stvarno dobili naftu, pa bi morali da je uskladište.

To je podstaklo još veću rasprodaju nego inače.

Tražnja za naftom pala je u tolikoj mjeri zbog pandemije korona virusa da su tankovi po svijetu svi gotovo puni i ponuđači su prinuđeni da smanjuju cijenu da bi našli kupca.

Skladišta bi mogla da budu skroz popunjena u roku od tri nedjelje, procijenio je glavni analitičar energetske kompanije S&P Global plets Kris Midžli.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.