Problemi u Crnoj Gori: Zbog neradne nedjelje radnici dobijaju otkaze

Nakon tri mjeseca primjene zakona po kojem je nedjelja neradni dan u Crnoj Gori, šoping centar Delta City otpustio je više od 80 radnika i zabilježio pad prometa od 18 posto.

Kako su objavile Vijesti.me, iz šoping centra koji se nalazi u Podgorici saopštili su da će se broj ljudi koji će ostati bez posla još povećavati, u skladu sa procesom optimizacije radnih mjesta „koji je još uvijek u toku“. Pad prometa pritom se odnosi na odjeću, obuću i modni asesoare, a nije zabilježen kod supermarketa.


U tom šoping centru primjetili su da građani Podgorice i Crne Gore nedjeljom odlaze u šoping u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje nedjeljom rade trgovine s modnim artiklima.

Kompanije koje upravljaju šoping centrima u Crnoj Gori tražile su od udruženja poslodavaca da zatraži ocjenu ustavnosti ovog zakona. Pritom ističu da su šoping centri u svim država regije i u većini evropskih zemalja izuzeti od zabrane rada vikendom.


Crnogorski Ustavni sud je pribavio mišljenja potrebna za ocjenu ustavnosti dijela Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se nedjelja i državni praznici uvode kao neradni dani, tako da bi se odlučivanje o ovoj inicijativi moglo naći već na nekoj od sljedećih sjednica Ustavnog suda u Podgorici.

Prema važećem zakonu, definisani su izuzeci koji će i dalje moći raditi ovim danima, kao što su apoteke, pekare, tržnice, benzinske stanice, prodavnice pogrebne opreme, cvjećare, trafike, poljoprivredne apoteke, maloprodajni objekti unutar aerodroma, luka, željezničkih i autobuskih stanica, štandovi na sajmovima i festivalima i trgovačka skladišta na veliko.

Nakon stupanja na snagu javili su se prvi problemi jer su benzinske stanice u svojim maloprodajnim objektima počele prodavati robu široke potrošnje, pa i pakiranu hranu, te su time postale prodavnice koje rade nedjeljom.

Izvor: indikator.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.