Pravoslvna Nova godina: Doboj, Derventa, Modriča, Teslić, Stanari (Foto, Video)

Prema julijanskom kalendaru Ruska, Srpska, Gruzijska, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, proslavile su pravoslavnu Novu godinu. Doček na otvorenom organizovan je širom Republike Srpske.

 • Banja Luka – Ansambl narodnih igara i pjesama „Veselin Masleša“, Gradski tamburaški orkestar i etno grupa Iskon
 • Trebinje – Bane Mojićević
 • Istočno Novo Sarajevo – Sergej Ćetković
 • Bijeljina – Lokalna grupa Štrajk i Leksington bend
 • Gradiška – Grupa Galija
 • Novi Grad – Dejan Matić
 • Јahorina – Darko Lazić i Nikolina Kovač
 • Foča – Užičke Boeme, kuvano vino i planinski čaj
 • Bileća – Luki Ivanović
 • Brčko, Bratunac, Prnjavor, Pelagićevo – Muzika, kuvano vino i vatromet

U dobojskoj regiji, proslava pravoslavne Nove godine, organizovana je u Doboju, Modriči, Derventi, Tesliću, Šamcu, Stanarima,…

 • Doboj – Orkestar Perice Jaćimovića i Tina Ivanović
 • Derventa – Ivan Kukolj Kuki i Rade Jorović
 • Teslić – Bend Kontra i Yu grupa
 • Modriča – Etno grupa Vida, Jelena Đurić i grupa Autogram
 • Brod – Milena Ćeranić
 • Stanari – Slavko Milanković
 • Šamac – Ruška uz pratnju Krislal benda
 • Petrovo – Nisu imali organizovani doček na otvorenom

Doboj

Veliki broj građana Doboja dočekao je pravoslavnu Novu godinu u gradskom parku. Prisutne je zabavljao orkestar Perice Jaćimovića, a kasnije i Tina Ivanović.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, tačno u ponoć obratio se sugrađanima, čestitao im pravoslavnu Novu godinu, i poželio puno zdravlja, sreće i uspjeha. (Foto: Grad Doboj)


View this post on Instagram

#doboj #zimskacarolija

A post shared by dobojULice (@dobojulice) on

Derventa

Derventi, slavlje je organizovano na Trgu pravoslavlja uz muziku, kuvano vino i vatromet.

I ove godine veliki broj Dervenćana Novu godinu po julijanskom kalendaru dočekao je na Trgu pravoslavlja u dobrom raspoloženju za koje su ovoga puta najzaslužniji bili Ivan Кukolj i iznenađenje večeri Rade Jolović.

Već petnaestak godina Crkvena opština Derventa i SPКD “Prosvjeta” organizuju doček pravoslavne Nove godine.

– Interesovanje za ovaj događaj je iz godine u godinu sve veći i to nam govori da sa organizovanjem trebamo nastaviti. Na ovaj način mi se okupljamo, družimo, vidimo i komuniciramo “živom riječu”, što nam danas nedostaje, naglasio je Željko Кainović, predsjednik SPКD “Prosvjeta”, poželivši svima više mira, ljubavi, zdravlja, sreće i veselja.

Brojne sugrađane odmah po “odbrojavanju” prvi je pozdravio, po običaju, načelnik opštine Milorad Simić, koji je pravoslavcima čestitao pravoslavnu, a svim drugim i međunarodnu Novu godinu.

– Ovaj običaj iz godine u godinu se u Srpskoj sve bolje obilježava, naravno ni na čiju štetu, jer se radi o običaju kojeg treba njegovati. I ovo je prilika da poželimo puno zdravlja, sreće i ljubavi koju trebamo da dijelimo s drugima, poručio je Simić.

Ivan Кukolj Кuki otkrio je ovom prilikom da je Derventa bila jedan od gradova u kojoj je započeo karijeru.

– Zbog toga posebno volim ovaj grad jer sam odmah poslije rata bio gost na koncertu Dragane Mirković. Mnogi ljudi se i sada sjećaju toga, a od tog vremena pazrušena Derventa je postala jedan lijep gradić. Zahvalan sam organizatorima koji su mi pružili čast da ja zabavljam Dervenćanima, poručio je Кuki, zaželivši vjernicima okupljanje oko pravoslavlja.

U novogodišnjoj noći Dervenćane je neočekivano zabavljao i iznenađenje večeri Rade Jorović, inače čest gost Dervente, koji je izrazio zadovoljstvo jer ovaj događaj okuplja sve više ljudi.

Pored zabavnog dijela, vatrometa i kuvanog vina, u hramu Uspenja Presvete Bogorodice služena je liturgija. (Izvor: derventacafe.com, Foto: Nikola Kulaga)


Teslić

Mnogobrojni Teslićani pravoslavnu Novu godinu su dočekali uz nastup teslićkog benda Kontra i popularne rok grupe YU gurpa. (Foto, Video: Teslićke novine)


Modriča

Na glavnom gradskom trgu Dr Milan Jelić sinoć je upriličen doček pravoslavne Nove godine. Nastupila je etno grupa Vida a potom Jelena Đurić i grupa Autogram, koji su pjesmom i uz vatromet uveli nekoliko stotina prisutnih u Novu godinu po Julijanskom kalendaru. Neposredno pred ponoć, načelnik optine Modriča Mladen Krekić čestitao je prisutnima Novu godinu a potom nakon odbrojavanja slijedio je divan vatromet. Na trgu se služilo kuvano vino, pivo i kobasice a malo niže i palačinci i slično, te je atmosfera bila upravo… novogodišnja. (Izvor i foto: Zlatko Huravik / Modričainfo)

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.