Kakmuž, Sočkovac, Karanovac: Đaci pili NEISPRAVNU vodu?

Muke meštana tri naselja i isto toliko škola ozrenske opštine Petrovo. Nađene nedozvoljene količine bakterija i amonijaka. JKP: Voda je u redu

Bunar u Sočkovcu

Tek po završetku školske godine, iz tri naselja ozrenske opštine Petrovo stigla je vest da su đaci pili neispravnu vodu u sva tri školska objekta.

Uzorke su dostavili nastavnici i roditelji učenika iz objekata Centralne osnovne škole „Sveti Sava“ u Kakmužu, te područnih odeljenja u Sočkovcu i Karanovcu, a analizom je utvrđeno da voda iz česama sadrži nedozvoljene količine koliformne bakterije, ešerihije koli i amonijaka.

Utvrđene vrednosti u odnosu na referentne dokazane su u Institutu za javno zdravstvo RS, u Regionalnom centru Doboj, tako da nema sumnje u validnost nalaza, mada u JKP „Voda“ tvrde da je voda ispravna.

 

– Više od pola godine škola je upozoravala na higijensku neispravnost vode, ali je JKP „Voda“ Petrovo ignorisao naše dopise. Ostaje nam samo da se zahvalimo svim savesnim roditeljima, koji su u toku drugog polugodišta ukazivali na ovaj problem u cilju zaštite zdravlja učenika – kažu u školi „Sveti Sava“ i ukazuju da su bili u pravu što nisu verovali u analize kada su uzorke vode uzimali radnici „Voda“.

Naime, zaposleni u školi su, zajedno sa roditeljima, bili uporni i obezbedili da se izvrši detaljna analiza uzoraka vode iz sva tri školska objekta. Zbog svega toga nisu mirni ni stanovnici Kakmuža, Sočkovca i Karanovca, jer se i njihove kuće snabdevaju sa izvorišta i bunara kao i škole.

Zbog toga pozivaju nadležne da reše problem vode za piće.

 

Inače, ovo nije prvi put da je na Ozrenu neispravna voda za piće. Agencija za bezbednost hrane BiH utvrdila je ranije da voda sa izvorišta Jama, sa kojeg se snadbevaju osnovna i srednja škola u Petrovu, sadrži i dvadeset puta veću koncentraciju žive. Upozorenja da eventualnom konzumacijom postoji potencijalna opasnost po zdravlje bilo je i u podozrenskim naseljima Tekućica i Suvo Polje na području Doboja.

ISKLjUČENjE

Iz Centralne osnovne škole „Sveti Sava“ u Kakmužu su se požalili da su im umesto da se hitno pozabave otkrivenim problemom sa vodom za piće u sva tri školska objekta, u tom i u naseljima Sočkovac i Karanovac, JKP „Voda“ na Petrovdan 12. jula isključili vodu.

Ali, kako su objasnili iz tog preduzeća, ne iz preventivnih razloga već zbog neplaćenih računa. Naime, škola je ukazivala na neispravnu vodu, reklamirala i ispostavljene račune, ali su se iz komunalnog preduzeća na sve njihove apele oglušavali.

Izvor: novosti.rs   Autor: Lj. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.