Otkrijte kakvu potresnu ljudsku dramu krije dno Jablaničkog jezera?!? (VIDEO)

Pogledajte šokantni dokumentarac Gojka Šipovca „Priča o jezeru“, snimljen davne 1955. godine, koji imao je sudbinu zaboravljenog i poluzabranjenog filmskog ostvaranja iz vremena početaka razvoja bh. kinematografije.

Film prikazuje kako je izgleda Jablanička dolina prije izgradnje jezera i ali i dramatični prisilni egzodus stanovnika iz te nekad plodne i pitome doline pretvorene u jezero.

Zaboravljeni dokumentarac „Priča o jezeru“ (1955) reditelja Gojka Šipovca jedan je od najpotresnijih filmskih zapisa ikada snimljenih na ovim prostorima. Film se bavi egzodusom stanovnika plodne i pitome Jablaničke doline u vrijeme kada su komunističke vlasti donijele odluku o izgradnji velike hidrocentrale na ovome području.

Reditelj je u ovome dokumentarcu snimio sve faze te potresne priče o ljudima koji su morali napustiti svoj plodni zavičaj zarad viših državnih interesa. U filmu vidimo idilični život u dolini prije početka radova na centrali, potom dolaze dramatični i na momente mučni trenuci kada su seljaci prisiljeni rušiti vlastite domove i voćnjake, ali i sve drugo što se nalazilo na tom području, uključući džamiju i crkvu.

Izvor: radiokameleon.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.