Opština Stanari: Sud, Upravna inspekcija, Ombudsmen, Odbor za žalbe nisu bili dovoljni da se PO ZAKONU PRIMI RADNIK

U savremenim društvima ovakav slučaj bi išao u rubriku „vjerovali ili ne“, kod nas može i u „svakodnevno zar ne“. Negdje bi neko za ovo odgovarao, ali kod nas, tačnije u Opštinskoj upravi Stanari, čini nam se, ovo je nešto sasvim normalno.

Naime, u inbox nam dostavljena sva dokumentacija nezakonitog prijema radnika u Opštini Stanari, na štetu drugog radnika koji mesece i zdravlje gubi kako bi dokazao svoju ispravnost. Ovaj slučaj dokazuje da sram, nemoral,…, više nisu nešto čega bi se čovjek stidio.

Godina je prošla, budžet opštine će biti smanjen za novac koji će pripasti oštećenom kandidatu, odluke Odbora za žalbe, inspekcijski izvještaji, sudska presuda, narušeno zdravlje oštećene gospođe, sve to nije dovoljno da bi u Opštinskoj upravi Stanari ispoštovali propise.

Nezakonita sapunica sa početkom, ali još uvijek bez kraja, počinje ovako.

Naime, Svjetlana Lazić (S.L.) je tri godine bila zaposlena u Opštinskoj upravi Stanari na određeno radno vrijeme.

U OU Stanari su za isto radno mjesto raspisali konkurs, na koji su se prijavila dva kandidata, a primili su Svjetlanu Marjanović (S.M.) iz Brestova koja je bila volonter u istoj službi i koja nije ispunjavala potrebne uslove konkursa. Nakon što je S.M. primljena po konkursu, dotadašnjem radniku je isteklo rješenje na određeno radno vrijeme.

Odbor za žalbe opštine Stanari, po žalbi S.L., poništava rješenje o prijemu u radni odnos prvorangiranog kandidata, jer nije imala položen stručni ispit za rad u organima javne uprave, što je bio uslov iz konkursa i zaključuje da je njena prijava trebala biti odbačena.

Nakon toga, načelnik opštine Stanari, umjesto da primi kandidata S.L. koji već tri godine radi u službi i jedinog koji ispunjava uslove konkursa za isto radno mjesto, on donosi zaključak da konkurs nije uspio, zeleći da bez valjanog osnova poništi konkurs.

Kandidat S.L. i na taj zaključak ulaže žalbu, a Odbor za žalbe zaključak poništava i daje iste upute kao i prvi put, a to je da se u radni odnos primi jedini kandidat koji ispunjava uslove konkursa, tj. kandidat S.L.

Dok taj proces traje, djevojka S.M. radi sa ugovorom o djelu poslove iz konkursa, a oštećeni kandidat S.L. piše Upravnoj inspekciji pri Ministarstvu uprave i lokalne samouprave RS, koji nalažu da se ugovor o djelu raskine, jer nije u skladu sa Zakonom o službenicima i namještenicima.

Nakon toga, u Opštinskoj upravi Stanari kandidatu koji ne ispunjava uslove radnog mjesta S.M. izdaju Rješenje na određeno za te poslove i oštećeni radnik S.L. opet šalje dopis inspekciji koja nalaže da se njen radni odnos prekine.

S.M. ponovo nastavlja raditi pod ugovorom o djelu, a po predstavkama, inspekcija više nije vršila kontrolu. Takođe, oni su se oglasili nenadležnim u pogledu nalaganja OU Stanari da postupi po rješenju Odbora za žalbe.

Članovi Odbora za žalbe daju ostavke (2 člana), a Konkursna komisija ponovo bira istog kandidata S.M. na navedeno radno mjesto. I na to rješenje oštećena ulaže žalbu, ali tada već nije bilo Odbora za žalbe.

Sud je zadnja instanca koju oštećena do tada nije koristila. S.L. je nakon toga pokrenula tužbu protiv Opštine, a predmet se završava presudom u njenu korist. Na prvostepenu presudu Opštinska uprava Stanari ulaže žalbu i predmet je sada na Okruznom sudu.

Sudska presuda

U međuvremenu se osniva Centar za socijalni rad i to radno mjesto po konkursu se ukida. Naravno, u Centru za socijalni rad Stanari danas radi favorizovani kandidat Svjetlana Marjanović.


Ombudsmeni su u toku postupka istrage, nakon analize dostavljene žalbe, odgovora nadležnog organa kao i zakonskih propisa, utvrdili da su navodi podnositeljice žalbe osnovani te da joj je povrijeđeno pravo na rad. Više o Preporuci ombudsmena na sajtu Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.


Sudske presude se ne poštuju, inspekcijski nalozi se ne sprovode, ombudsmeni badava pišu, osnivaju se neki Odbori za žalbe koji ne služe ničemu, raspisuju se konkursi koji su samo teatar za javnost,… Mnogi se pitaju, zašto nam ljudi odlaze? Koji su razlozi, novac ili porozan sistem u kome su ovakvi propusti mogući? Prosudite sami!

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.