Olakšajte vrijeme praznika osobama sa depresijom

Mnogi se raduju prazničnoj sezoni, ali za druge taj period može da bude veoma neprijatan. Praznici mogu da budu teži nego što je to uobičajeno za osobe sa depresijom. To može biti vrijeme usamljenosti, očaja ili povratka lošim navikama.

U Južnoj Africi mjesec decembar ima najvišu stopu samoubistava u godini. Prema riječima Tamrin Kouts, savjetodavnog psihologa, to se dešava najčešće zbog raznih reklama koje se emituju tokom praznične sezone koje idealizuju sliku društva. Svi su nasmijani, porodica je na okupu, tu su pokloni, bogata trpeza, što se ne dešava baš svima u realnosti.

Osobama sa depresijom može biti posebno teško da se nose s povlačenjem, stalnom promjenom raspoloženja i često uvredljivim ponašanjem. Međutim, pokušajte da ih ubijedite da budu otvoreni prema svojim osjećanjima i da provedu kvalitetno svoje vrijeme tokom praznika.

Imajte na umu da depresija nije izbor, niti je potrebno “prilagođavanje stava” da se vaš bližnji otvori i da bude veseo.

To je ozbiljna bolest prouzrokovana hemijskom neravnotežom u mozgu. Ono što možete da učinite je da im date prostora, ali i učiniti sve da shvate da ste tu za njih.

Čak i kada voljena osoba s depresijom preferira da ostane kod kuće ili ne želi da učestvuje u nekim aktivnostima, ipak je pozovite čak i kada znate da će vas odbiti. Pitajte ih šta možete da učinite za njih. To bi moglo da bude veoma jednostavno, a efikasno.

Tokom porodičnih skupova neko ko prolazi kroz težak period ne želi da mu se postavljaju neprijatna pitanja lične prirode ili pitanja vezana za bilo koju drugu stresnu situaciju koja bi mogla da bude uzrok situacione depresije. Neke teme jednostavno treba preskočiti.

Depresija se ne manifestuje uvijek kao stanje kada osoba većinu vremena boravi u svojoj sobi. Anksioznost i poremećaji ishrane takođe mogu ići ruku pod ruku sa depresijom. Istražite probleme mentalnog zdravlja i pokušajte da saznate što više o tome kako biste bolje razumijeli stanje člana porodice ili prijatelja.

Budite voljni da razgovarate ako osoba sa depresijom želi da se otvori. Podržite je u njenoj namjeri da zatraži pomoć, ali ne izražavajte negativno mišljenje o različitim postupcima, i preporučite sve mogućnosti liječenja za koje smatrate da bi mogle da budu od pomoći.

Izvor: glassrpske.com

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.