Normalan režim rada na Univerzitetu u Banjaluci. Studenti iz RS koji se školuju u inostranstvu mogu da se prijave za besplatan test

BANJALUKA – Na svim organizacionim jedinicama Univerziteta u Banjaluci (UNIBL), od 12. maja 2020. godine vraćen je normalan režim rada, saopštio je danas UNIBL.

Kako se navodi Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, 11. maja 2020. godine obavjestilo je Univerzitet o prestanku Instrukcije o organizovanju minimalnog procesa rada na visokoškolskim ustanovama od 16. marta 2020. godine. 

„Važno je naglasiti da se proces rada organizuje na osnovu detaljnih instukcija JU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenje COVID-19 bolesti, na radnom mjestu“, naveli su u saopštenju.

IZ UNIBL pojašnjavaju da su svi radnici i lica koja dolaze na Univerzitet, dužni da nose zaštitne maske i rukavice. 

„Poštuju se i propisane mjere rastojanja od dva metra, među radnicima i studentima, uz preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane lične higijene. Ograničen je i broj lica koji mogu boraviti u službenim prostorijama na organizacionim jedinicama, a nije dozvoljeno zadržavanje i pravljenje dužih redova. Kada je riječ o organizovanju radnog procesa, poštuju se sve propisane mjere, sa posebnim akcentom na broj izvršilaca u službenim prostorijama“, pojasnili su u saopštenju.

Kako dodaju nastavni proces se i dalje organizuje elektronskim putem na osnovu ranije instrukcije resornog ministarstva, navode nezavisne.com.


Studenti iz RS koji se školuju u inostranstvu mogu da se prijave za besplatan test

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS objavilo je upitnik namijenjen državljanima RS koji studiraju na inostranim visokoškolskim ustanovama radi ostvarivanja prava na besplatno testiranje na covid-19 u cilju ispunjavanja studentskih obaveza.

Kako je navedeno u saopštenju ministarstvo je upitnik objavilo na svojoj internet stranici http://mnrvoid.vladars.net.

„Shodno Zaključku Republičkog štaba za vanredne situacije od 11.5.2020. godine, ovo pravo ostvaruju lica koja dokažu status studenta na prvom, drugom i trećem ciklusu studija, kao i lica koja imaju zakazanu odbranu završnih radova na sva tri ciklusa“, pojašnjeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Pravo na testiranje čiji trošak snosi Vlada RS navedene osobe ostvaruju jednokratno.

„Podatke dostavljene putem ovog upitnika prikuplja Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske, a koristi i obrađuje Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u svrhu organizovanja testiranja navedenih lica u skladu sa potrebom njihovog prisustva u inostranstvu“, dodaje se u saopštenju.

Lica koja su evidentirana putem ovog upitnika dužna su, kako se dodaje u saopštenju, prilikom testiranja koje će blagovremeno biti najavljeno od strane Instituta za javno zdravstvo, popuniti dodatni formular i predočiti identifikacioni dokument (ličnu kartu).

„Obzirom da je organizovanje testiranja logistički zahtjevan proces i da zavisi od postojećih kapaciteta Instituta za javno zdravstvo, molimo sva lica koja popunjavaju ovaj upitnik da imaju razumijevanja za eventualne poteškoće koje se mogu pojaviti. Za organizaciju i sprovođenje testiranja po utvrđenim prioritetima zadužen je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo napominje da osobe koje ostvaruju pravo jednokratnog testiranja su dužne da se informišu o pravilima prelaska granice države u kojoj studiraju, pišu nezavisne.com.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.