Nije naivno: Kako spavanje kraj osobe koja hrče šteti vašem zdravlju

„Testerisanje“, osim što utiče na vezu, ima i brojne druge negativne uticaje.

Ponekad se spavanje kraj osobe koja hrče čini kao „nemoguća misija“. Taman vas uhvati san, a „testerisanje“ počne… I tu je kraj vašem spavanju. Pokušavate da probudite osobu kraj sebe, naterate je da se okrene na bok, povlačite za nožni palac… Ništa ne pomaže.

Pored osećaja nervoze, hrkanje osobe s kojom spavate može izazvati i niz ozbiljnijih zdravstvnih problema, kažu stručnjaci.

Ukoliko ste neprestano izloženu ovoj vrsti buke, povećava se rizik od pojave anksioznosti i depresije, od razvoja gojaznosti, pa čak se uvećavaju i šanse za doživite moždani udar,kažu naučnici.

Neispavanost, tačnije loš san pojačavaju stres, izazivaju upale, utiču na apetit i slabi imunološki sistemom, a negativno utiču i na odnos sa partnerom (ovi parovi se češće svađaju).

Kanadski univerzitet sproveo je studiju kako bi utvrdio uticaj hrkanja na sluh, koristeći četiri para kod kojih je jedna osoba u vezi imala jaku apneju (kratkotrajni prekid spoljašnjeg disanja) u snu.

I dok jak zvuk „testerisanja“ nije uticao na sluh „hrkača“, 100% njihovih partnera pretrpelo je oštećenje sluha ekvivalentno spavanju pored industrijske mašine, posebno u uhu koje je bilo bliže partneru.

Ustanovljeno je i da ova vrsta buke takođe može da povisi krvni pritisak.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.