Korona virus u vazduhu: Dva metra razdaljine nije dovoljno?

Novo otkriće kineskih naučnika vezano za korona virus!

Bezbedna razdaljina u toku pandemije korona virusa možda bi trebalo da bude povećana, smatraju kineski naučnici.

Oni su utvrdili da su kapljice u kojima se nalazi virus pronađene i četiri metra od pacijenta, dok se do sada verovalo da „opstaju“ na razdaljini od dva metra.

Kineski naučnici analizirali su površine, ali i uzorke vazduha iz jednog odeljenja intenzivne nege i jednog kovid odeljenja u Huošenšan bolnici u Vuhanu. Ukupno je tamo lečeno 24 pacijenta između 19. februara i 2. marta, dok je Kina još uvek bila u jeku epidemije.

Analizirano je takozvano prenošenje aerosolom, kapljicama koje su toliko sićušne da ostaju u vazduhu po nekoliko sati. Razlikuju se po tome od većih kapljica izbačenih kašljem ili kijanjem, koje padaju na pod i druge površine i tamo se zadržavaju.

Ovakve kapljice bile su prisutne i na razdaljini od 3,96 metara ispred, odnosno 2,4 metra iza pacijenata, prenosi „Dejli mejl“.

Iako tim kineskih naučnika sa Vojne akademije nauka u Pekingu upozorava da to znači da virus može da se prenese i na razdaljini većoj od preporučene za socijalno distanciranje, Svetska zdravstvena organizacija zvanično navodi da je relativno mali rizik da aerosol kapljice prenesu virus.

Veće kapljice, koje zbog gravitacije padaju, u najvećoj koncentraciji su pronađene na podovima, rukohvatima, kvakama i kompjuterskim miševima, navodi „Dejli mejl“.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.