KORONA U DVE OSNOVNE ŠKOLE U DERVENTI: Zaražena dvojica nastavnika, više od 60 učenika u izolaciji

UBRZO sa početkom nove školske godine u dve osnovne škole u Derventi pojavila se i korona, pa je osim dvojice nastavnika, trenutno u izolaciji više od 60 učenika.

Nakon što je prošle sedmice korona virusom zaražen jedan nastavnik u OŠ „19. april“, u područnoj školi u Kostrešu, gde je izolacija određena i za nekolicinu osnovaca, virus je potvrđen i kod jednog nastavnika u centralnoj OŠ „Nikola Tesla“ u Derventi, gde je u izolaciju stavljeno i „pet grupa učenika“.

Kako je „Novostima“ potvrdio direktor te gradske škole, Ljubiša Đurić, koja broji 860 a sa područnim ukupno oko 1.000 đaka, izolovano je ukupno 65 osnovaca.

Milene Bjegović Đujić, epidemiolog derventskog Doma zdravlja, kaže da se oboleli nastavnik dobro oseća, a učenici koji su bili u kontaktu sa zaraženim stavljeni su u izolaciju.

–Izvršili smo anketiranje zaposlenih i obolelog, koji ima lakšu kliničku sliku. Prema dobivenim podacima osoblje škole se pridržavalo svih preporučenih mjera čime je smanjen rizik za prenos infekcije. Učenici koji su bili u kontaktu sa obolelim nastavnikom su stavljeni pod zdarvstveni nadzor. A, učenici koji su u prethodnom periodu pokazali bilo koji od simptoma infekcije testirani su i čekamo njihove nalaze–istakla je Đujićeva.

Direktor „ Tesle“ Ljubiša Đurić ističe da je najpreče u ovoj situaciji čuvati zdravlje učenika, kao i njihovo pravo na sticanje znanja.

–Školski objekat je ponovo dezinfikovan protekle subote, uz poštivanje svih preporučenih mera. Prioritet nam je bio izolovati učenike sa kojima je oboleli bio u najbližem kontaktu, tako da je pet grupa đaka izolovano na pet dana. Ukupno njih 65. Za te učenike čekamo dalje instrukcije, a za sada smo pokrenuli „viber“ grupe, tako da su nastavnici u kontaktu sa tim učenicima. Dodatni napor ulažemo da učenici koji idu u školu ne propuste gradivo, tako da smo za obolelog nastavnika već pronašli zamenu–rekao nam je Đurić.

ŠARAN:PRATIMO SITUACIJU U SVIM ŠKOLAMA

IREKTOR Doma zdravlja u Derventi Mirko Šaran kaže da se prati stanje ne samo u OŠ „Nikola Tesla“, već i u ostalim školama na području opštine.

– Od samog početka školske godine bili smo u kontaktu sa upravom škole i dosad su ispoštovane sve preporučene mere, odnosno dezinfekcija školskih prostorija, nošenje zaštitnih maski, kao i održavanje fizičke distance – tvrdi Šaran.

Izvor: novosti.rs Autor: N. Đurić

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.