Institut: „Infekciju držati pod kontrolom, a život ide dalje“

U protekla 24 sata koronavirus je pronađen kod 31 osobe u Republici Srpskoj, rečeno je na pres konferenciji Instituta za javno zdravstvo uz poruku da će se „infekcija držati pod kontrolom, a da život mora ići dalje.“

Testirano je 211 uzoraka, a najviše pozitivnih lica je u jednoj firmi u trebinjskoj regiji.

V.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Branislav Zeljković, je rekao da je problematično poštovanje mjera u poslovnim subjektima, te poručio vlasnicima, ali i institucijama, da je neophodno poštovanje mjera koje je Institut preporučio.

„U određenim slučajevima gdje je došlo do popuštanja mjera, odnosno nepridržavanja, došlo je i do pojave većeg broja pozitivnih osoba“, rekao je Zeljković na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je objasnio da je u posljednje vrijeme  veliki broj slučajeva sa blažom slikom dodao da će u skladu sa procjenama početi raspuštanje republičkih karantina, a da će novi slučajevi prema procjenama biti upućeni u kućnu izolaciju.

Epidemiolog Jela Aćimović navela je da je u Srpskoj do sada na virus korona pozitivno 2.232 lica, a testirano je više od 36.000 lica.

„U ovom momentu imamo 133 hospitalizovane osobe, 42 u UKC RS, sedam pacijenata je na intezivnoj njezi, a pet je na respiratoru. U ostalim bolnicama je hospitalizovana 91 osoba, od čega najviše u bolnicama u Prijedoru, Doboju i Trebinju“, kaže Aćimović.

Aćimovićeva je, apelujući na neophodnost pošotvanja mjera, poručila da će infekcija biti držana pod kontrolom, „a da život mora ići dalje.“

Odgovarajući na pitanja o okupljanjima, radu klubova i slično u Institutu kažu da je zdravlje iznad svega i da će se ljudi morati naviknuti na novu stvarnost.

„Nećemo moći da zaustavimo život, ali građani moraju biti svjesni da život neće moći biti onakav kao prije korone,“ rekao je Zeljković.

Izvor: mondo.ba

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.