Grad Gračanica i Caritas Švicarske podržavaju proizvođače jagoda

U kabinetu Gradonačelnika, ove sedmice je potpisan Sporazum o međusobnim odnosima i finansijskim doprinosima između Caritasa Švicarske i Grada Gračanica u realizaciji projektne aktivnosti „Proizvodnja jagode u Gradu Gračanica“ u sklopu projekta stvaranje radnih mjesta i prihoda u poljoprivrednom sektoru.

„Mi smo prošle godine uspješno sarađivali sa Gračanicom u projektu plasteničke proizvodnje gdje je podržano 20 farmera koji su dobili plastenik od 100 m² i ove godine smo se odlučili da nastavimo uspješnu saradnju sa Gradom i kroz ovaj projekat“, rekla je Lejla Vinčević – savjetnica za proizvodnju voća Caritasa Švicarska.

„Ovo je nastavak saradnje koju imamo sa Caritasom Švicarske, radi se o stvaranju radnih mjesta i prihoda u poljoprivrednom sektoru kroz određene pakete. U ovoj fazi projekta planirano je 10 paketa za uzgoj jagoda. Jedan paket će obuhvatiti kompletan sistem za navodnjavanje (kap po kap) sa potrebnim priključcima, crnom folijom za uzgoj jagoda, sadnicama jagoda, zaštitnim sredstvima i đubrivima i praktična edukacija o proizvodnji za izabrane korisnike. Ukupan budžet ovog projekta je 25.000 KM. Krajnji korisnik učestvuje sa 20% a Grad Gračanica i Caritas po 40%“, rekao je Gradonačelnik Helić i istakao da će tražiti rješenje da proširi projekat ukoliko se pojavi i veći broj zainteresovanih.

Javni poziv će biti raspisan uskoro, a realizacija projekta se očekuje u drugoj polovini godine, navodi se na gracanica.gov.ba.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.