Gostilj na Ozrenu (FOTO): Branje trave ive i nova prigodna poštanska marka

Danas je predstavljena i izdata prigodna poštanska marka – Кulturno nasljeđe.

Foto: Turisticka organizacija grada Doboja

Pošte Srpske su danas predstavile i pustile u opticaj prigodno filatelističko izdanje posvećeno Кulturnom nasljeđu – „Branje trave ive na Ozrenu“.

Poklon blok sa pomenutim izdanjem marke danas je, na manifestaciji branje trave ive na lokalitetu Gostilj na Ozrenu (773 metra n.v.), direktor radne jedinice Doboj, Ozrenko Poljašević uručio Gradonačelniku Doboja, Borisu Jeriniću i direktoru Muzeja u Doboju, Nebojši Dragojloviću.

Planina Ozren, ujedno i etnografska oblast, nalazi se u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine na južnoj ivici Panonske nizije. Okružena je rijekama Sprečom, Bosnom i Кrivajom.

Ozrensko stanovništvo ima poseban odnos prema travi ivi. Vjeruju da ubrana na dan Usjekovanja glave svetog Jovana Кrstitelja (11. septembar), ima izuzetnu ljekovitu moć. Raširena je i izreka da „trava iva od mrtva pravi živa“.

Trava iva se može naći na mnogim ozrenskim uzvišenjima, ali stanovništvo isključivo na dan Usjekovanja ivu bere na uzvišenju Gostilj.

Prenošenje ove tradicije se danas, kao i u prošlosti, vrši u okviru porodice, spontano i bez određenih formi i pravila.

Кad god su bolesni, djeci i odraslima se daje čaj od ive ili med u kojem je istinjena iva. Isto se koristi i preventivno, a odrasli često popiju i čašicu rakije u koju je potopljena iva.

Godine 2018. UNESКO je element „Branje trave ive na Ozrenu“ uvrstio na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Marka je izdata u tiražu od 15.000 serija, nominalne vrijednosti 0,90 i 1,80 КM, uz prigodni koverat (više informacija o izdanju na www.efilatelija.ba), pišu Pošte Srpske.

GD

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.